Gezondheid

Jan Kluytmans: we hebben twee zware maanden voor de boeg

EO
foto: EOfoto: EO
  1. Nieuwschevron right
  2. Jan Kluytmans: we hebben twee zware maanden voor de boeg

Arts-microbioloog Jan Kluytmans van het Amphia ziekenhuis in Breda, voorspelt dat we de komende maanden nog veel last hebben van Corona, met name door het seizoenseffect. "Ik denk dat we moeten vaststellen dat we in de zomer de wind mee hebben gehad en dat het virus bijna weg was. Maar je ziet dat bij respiratoire virussen als deze dat ze in de winter sneller verspreiden, net als griep en verkoudheid", zei hij in Dit is de Dag.

"Je ziet in heel Europa vanaf december een seizoenseffect optreden. Je moet nu dus méér doen om het onder controle te krijgen". Kluytmans is somber over de komende maanden. "Het griepseizoen begint nu en ik vrees dat Kerst en Oud en Nieuw meer contactmomenten hebben opgeleverd. En dat betekent dat we het in januari en februari lastig blijven houden."

Onbevangenheid kwijtgeraakt

Kluytmans sprak een half uur over het bewogen jaar 2020. De arts was begin 2020 de eerste die alarm sloeg over het coronavirus dat in Brabant zorgde voor volle ziekenhuizen. "Ik belde de burgemeester en die zei: of je verdient een standbeeld, of je gaat met pek en veren de stad uit".

Kluytmans weet niet of hij dat nog een keer zou doen. "Het is minder veilig geworden voor ons. Alle woorden worden op een goudschaaltje gewogen. Ik ben mijn onbevangenheid kwijtgeraakt."

Minder

"Er is nu te veel aandacht voor ons mooie vak", vindt Kluytmans, "Ik wens iedereen in 2021 dan ook toe dat die aandacht minder wordt, want dat betekent dan dat we het virus onder controle hebben". De arts, minder stellig dan anders: "Als de kwetsbaren dit voorjaar zijn ingeënt, dan hebben we meer ruimte. Ik hoop dat het merendeel van de bevolking in de zomer is ingeënt".

Ster advertentie
Ster advertentie