Gezondheid

Tip tegen coronakilo’s: lekker kauwen
AVROTROS

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Tip tegen coronakilo’s: lekker kauwen

Er is waarschijnlijk geen Nederlander die ze liever niet kwijt wil: de coronakilo's. Natuurlijk heeft de lockdown, die vandaag officieel voorbij is, ons allemaal net iets dieper in de chipszak doen graaien. Vandaag in Stax&Toine een aantal tips voor succesvol diëten. "Fruit eten is beter dan fruit drinken", zegt Mary Stottelaar, diëtist bij PuurGezond.

Spreekuur: hoe kom ik van mijn coronakilo's af

Als je af wilt vallen kun je beter niet naar allerlei drastische diëten grijpen. Je valt dan wel snel af maar die kilo’s komen vaak heel hard weer terug. In je hersenen zit namelijk een gebied, de hypothalamus, dat reguleert hoeveel vet je lichaam opslaat.

Langzaam afvallen

Als je heel streng gaat diëten dan denkt je hypothalamus in je hersenen dat er een hongersnood is uitgebroken en zorgt dit gebied ervoor dat er extra vet wordt opgeslagen in je lichaam. "Als je dan na zo’n dieet weer gaat eten dan gaat je hypothalamus dat tegenwerken en vet opslaan."

Je bent dan snel afgevallen, maar komt ook heel snel weer aan, vaak meer dan je eerst bent kwijtgeraakt: het bekende jojo-effect. Wie af wil vallen moet dat voorkomen. "Het is beter om langzaam af te vallen dan heel snel. Om die hamster in je hersenen voor de gek te houden en dus maar hele kleine beetjes minder te eten", zegt Stottelaar.

Niet drinken en kauwen

Hoe doe je dat? Dat is de kernvraag en er volgt een saai antwoordt: door gezond en regelmatig te eten. Een goed ontbijt, veel groente en fruit, niet te vet en niet te veel. Maar Stottelaar heeft ook tips die je minder vaak hoort. Zo is het goed om je fruit te eten en niet te drinken.

"Als je een sinaasappel eet krijg je veel meer vezels binnen en zit je langer vol dan wanneer je sinaasappelsap drinkt", zegt ze. "Ook heeft het kauwen invloed op je gevoel van verzadiging. Als je veel kauwt zit je langer vol. En dat geldt niet alleen voor kauwen. Het bezig zijn met je eten zorgt voor een langere verzadiging."

Als je bijvoorbeeld een maaltijd in de magnetron schuift waar 650 calorieën in zitten zit je minder lang vol dan wanneer je zelf een maaltijd kookt met hetzelfde aantal calorieën. Een vol gevoel heeft dus niet alleen met eten te maken, ook met de psychologie achter het eten.

Stax&Toine

Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma.

Ster advertentie
Ster advertentie