Gezondheid

'Test jongeren met sneltest zodat ze kunnen stappen'

EO
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Test jongeren met sneltest zodat ze kunnen stappen'

De Nijmeegse ondernemer Khalid Oubaha wil op korte termijn uitgaan voor jongeren mogelijk maken met behulp van commerciële tests: "Ik wil al mijn gasten een sneltest laten ondergaan. Die test is 48 uur geldig. Iedereen die negatief test krijgt een QR-code met zijn legitimatie en dan mag je komen stappen. Iedereen die binnen is, is dan negatief getest", aldus Oubaha in Dit is de Dag.

Het idee achter zijn plan wordt ondersteund door Bert Niesters, viroloog van het UMC Groningen. Sneltesten kunnen een belangrijke rol spelen in het heropenen van de maatschappij, vindt hij. "We hebben wel eens zitten brainstormen over een app: als je dan negatief bent is hij 24 uur groen en dan zou je op stap kunnen gaan."

Voor het zover is, moet de viroloog wel nog meer kennis vergaren, maar hij is optimistisch over de ontwikkeling van het aantal sneltests. Op verschillende plekken in het land kun je een commerciële sneltest ondergaan. Dit kost wat geld, maar dan weet je wel binnen korte tijd of je COVID-19 hebt. Dit is dus ook handig voor evenementen en horeca.

Plan dient meerdere doelen

Hoewel Oubaha nog geen reactie heeft gehad van de gemeente Nijmegen, vindt hij dat het plan meerdere doelen dient. De horeca kan open en jongeren worden extra vaak getest. "Als alle jongeren zich één keer in de week laten testen, grijp je het virus écht bij de keel." Hij denkt dat het weer mogen stappen voor veel jongeren aanlokkelijk is.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie