Gezondheid

Osterhaus somber: kans op tweede golf en nieuwe lockdown

EO
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Osterhaus somber: kans op tweede golf en nieuwe lockdown

Het aantal coronabesmettingen in Nederland stijgt, zo maakte het RIVM dinsdag bekend. In een week tijd is het aantal besmettingen bijna verdubbeld, van 543 naar 987. Viroloog Ab Osterhaus is bezorgd en vreest een nieuwe lockdown: "Als dit zo doorgaat, heb je kans dat we naar een tweede golf gaan", zei hij in Dit Is De Dag.

Volgens de viroloog is het niet gek dat we na de versoepelingen van 1 juli een stijging in het aantal besmettingen zien, mensen mochten nou eenmaal meer doen en maakten ook gebruik van die vrijheid. "Nederland zet in op gedragsverandering, met name op de anderhalve meter afstand. Dat is in eerste instantie goed gelukt. Maar met die versoepeling van de maatregelen, verandert ons gedrag. Nederland zet niet in op mondkapjes, zoals veel andere landen. Want als je die anderhalve meter houdt, heb je dat mondkapje niet nodig, is de motivatie."

Osterhaus vreest dat de situatie verslechtert: "Als dit zo door zou gaan, heb je kans dat we weer naar zo’n tweede golf gaan, die een lockdown nodig maakt." Hij denkt dat er meer bron- en contactonderzoek nodig is, zodat het virus onder controle gehouden kan worden: "Dat kan beter en sneller."

'Bevolking past zich snel aan'

Hoogleraar gezondheidspsychologie en lid van de RIVM-gedragsunit, Marijn de Bruin, is nog niet somber gestemd. Hij ziet inderdaad dat het lastiger is om afstand te bewaren, maar hij denkt dat het gedrag ook weer snel kan veranderen, zeker als de urgentie toeneemt. Bijvoorbeeld omdat het aantal besmettingen nog verder stijgt.

Hij heeft er vertrouwen in dat de bevolking zich dan snel aanpast. "Ik wil een lans breken voor de Nederlandse bevolking. We hebben laten zien dat, ook als er al veel virus is, we het toch kunnen omkeren." Daarvoor moet er wel goed gecommuniceerd worden vanuit de overheid, denkt hij.

Ster advertentie
Ster advertentie