Gezondheid

Uit je irritatie in quarantaine

MAX
foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Uit je irritatie in quarantaine

Rust, reinheid en regelmaat. Dat is wat aanbevolen wordt om je hoofd helder te houden in tijden van crisis. Maar met zo’n strak regime eisen we op het moment wel veel van mensen, vindt psycholoog Martin Appelo. Zaterdag was hij te gast bij Nieuwsweekend.

"We vergeten dat het heel normaal is dat mensen gefrustreerd raken, zich gaan ergeren en dan ruzie willen maken. Het mogen uiten van die emoties krijgt wat mij betreft te weinig aandacht", zegt psycholoog Martin Appelo in Nieuwsweekend.

Appelo adviseert gezinnen dan ook om elke dag een half uurtje in te plannen om te kunnen ventileren, het zogeheten negatief spuien. Daarbij is het vooral belangrijk om je de ergernissen, boosheid of kritiek van de ander aan jouw adres niet al te persoonlijk aan te trekken. Appelo: "Ga ervan uit dat de ander een goedaardige sukkel is."

Gemixte reacties

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Niet iedereen kan zich vinden in het advies van Appelo. Je negatief uiten zou net als ‘roken, drinken en blowen’ geen juiste uitlaatklep zijn, laten luisteraars weten.

Wat kun je dan wel doen? "Gewoon een wandelingetje maken! Maar wel op gepaste afstand."

Nieuwsweekend op NPO Radio 1

Iedere zaterdagochtend tussen 08:30 en 11:00 uur presenteren Mieke van der Weij en Peter de Bie het programma Nieuwsweekend voor Omroep MAX.

Ster advertentie
Ster advertentie