Gezondheid

Hier moet je op letten als je Janssen overweegt

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hier moet je op letten als je Janssen overweegt

Wil je liever een Janssen-vaccin dan een vaccin van Pfizer of Moderna? Vanaf 21 juni kun je bellen om daar een afspraak voor te maken. In de podcast Virusfeiten vertelden vaste gasten Diederik Gommers en Marion Koopmans over de voor- en nadelen van Janssen.

Meteen luisteren: Virusfeiten over Janssen

Janssen is anders dan Pfizer en Moderna, omdat het een andere vaccinatietechniek is. Waar die laatste twee een mRNA-vaccin zijn, is Janssen een vectorvaccin. Dit betekent dat het immuumrespons in je lichaam opwekt tegen COVID-19. Bij mRNA-vaccins wordt het lichaam geleerd om zich te verzetten tegen de herkenbare spike-eiwitten die het coronavirus typeert.

Voordeel van Janssen: één prik

Door de techniek die het Janssen-vaccin gebruikt, is maar één prik nodig, terwijl bij de andere vaccins er vaak twee prikken moeten worden gegeven. "Na vier weken ben je beschermd", vertelt Koopmans. "Bij Pfizer en Moderna duurt het wat langer.” Bovendien heeft Janssen een hoge effectiviteit.

Eén prik zou een uitkomst kunnen zijn bij vakantie. "Het is gewoon een heel goed vaccin", zegt Gommers. "En als mensen zeggen: voor mij komt het uit om maar één prik te nemen, dan is dat prima", vindt hij.

Gommers is blij dat er nu een keuze is. "Het past bij onze cultuur dat er wat te kiezen is", vindt hij. "Veel mensen hebben de juiste informatie gelezen en die denken: ik heb vertrouwen in het Janssen-vaccin." Hij denkt dat meer mensen een vaccin nemen als mensen ook voor Janssen kunnen gaan.

Zeldzame bijwerking

Een nadeel van Janssen is een zeldzame bijwerking die eerder werd geconstateerd. Deze bijwerking is zeer zeldzaam, maar deed de overheid wel besluiten om Janssen tijdelijk in de ban te doen. "De afweging kunnen mensen individueel wel maken", zegt Koopmans. Het gaat om 1 op 80.000 mensen of nog lager, afhankelijk van de leeftijdsgroep. "Dan is het dus niet meer take it or leave it, in het normale programma krijg je alleen mRNA-vaccins, maar je kunt hier ook voor kiezen en dan hangt er dit verhaal aan", stelt Koopmans.

Andere bijwerkingen zijn hetzelfde, op papier: sommige mensen worden flink ziek, anderen krijgen alleen een stijve arm en weer anderen hebben nergens last van. "Ik hoor mensen die zeggen 'Moderna ai ai ai', ik hoor mensen die zeggen Janssen, poeh, dat is wel een vaccin', maar dat is wel te overzien", zegt Koopmans. Gommers wijst op de website van Lareb, waar de bijwerkingen genoemd worden.

Ster advertentie
Ster advertentie