Gezondheid

Vaccinatiestrategie onoverzichtelijk voor huisartsen: 'Doe het per veiligheidsregio, niet per leeftijdsgroep'

AVROTROS
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Vaccinatiestrategie onoverzichtelijk voor huisartsen: 'Doe het per veiligheidsregio, niet per leeftijdsgroep'

Thuiswonende 90-plussers krijgen vanaf morgen een vaccinatie-uitnodiging van hun huisarts in de bus. Fijn zou je zeggen, maar huisarts Geert-Jan van Holten voorziet problemen omdat ouderen op verschillende manieren worden gevaccineerd. In Stax&Toine pleit hij voor vaccineren per regio, in plaats van per leeftijdsgroep.

Van Holten vat het probleem als volgt samen: "Omdat er maar zo weinig vaccin binnenkomt, moeten we de risicogroepen in steeds kleinere groepen opdelen. Als je 250.000 vaccins binnenkrijgt, is dat ongeveer 50 vaccins per huisartsenpraktijk. Daar kun je dan niet zoveel mee. Daar moet dan weer een andere oplossing voor gezocht worden, via de GGD."

Verschillende oplossingen in één tehuis

"We hebben er jarenlang naar gestreefd om ouderen op één plek te laten wonen, waarbij de zorg uitgebreid kan worden", legt Van Holten uit. Zo komt het nu voor dat er ouderen onder één dak wonen, maar de ene patiënt wél volledige tehuiszorg krijgt, terwijl de ander in een aanleun-situatie zit.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

En zo kan het voorkomen dat die ouderen samen aan één koffietafel zitten, maar allemaal op een andere manier gevaccineerd worden. "Er komt dan vooral veel verwarring in die huizen", voorziet Van Holten. "En je kunt je voorstellen dat het niet zo efficiënt is. Als je mensen in verschillende zorgcategorieën door verschillende instanties laat vaccineren."

Veiligheidsregio's

Daarom heeft Van Holten een ander plan, dat hij ook al op de agenda zette bij de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV). "Je zou kunnen denken aan vaccineren via de veiligheidsregio’s. Er zijn er 25 van in Nederland, gemiddeld 750.000 inwoners. Daarvan vallen er zo'n 200 tot 250 duizend in de risicogroep. Dat is precies een weeklevering aan vaccins, op dit moment. Doe het daarom per regio, dat is overzichtelijker."

Hele gesprek terugluisteren?

Ster advertentie
Ster advertentie