Gezondheid

Voorzitter crisisteam Brabant: ‘Komende week kunnen we de zorg waarschijnlijk niet meer aan’
KRO-NCRV

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Voorzitter crisisteam Brabant: ‘Komende week kunnen we de zorg waarschijnlijk niet meer aan’

“We zien in elk scenario dat er in de komende week zo’n toename van het aantal corona-patiënten zal zijn, dat zal boven onze capaciteit uitkomen. We gaan het niet redden.” Dat zegt Bart Berden, de voorzitter van het Regionaal Overleg Acute Zorgketen (ROAZ) in Noord-Brabant in het radioprogramma 1op1. Ook maakt hij zich grote zorgen om voldoende beschermingsmiddelen: “We hebben nog maar voor twee dagen.”

“Op basis van modellen die we hebben laten ontwikkelen, komt er binnen nu en een week een moment, waarop de zorgvraag groter is dan de zorg die we in opgeschaalde vorm kunnen leveren.” De Brabantse ziekenhuizen hebben gisteren 40 patiënten uitgeplaatst naar andere plekken in het land. “Dat zullen er vandaag meer worden. Waarschijnlijk in ziekenhuizen tot ver boven Zwolle.”

Berden merkt bovendien op dat er een tekort ontstaat aan beschermingsmiddelen. “Ons ziekenhuis gebruikt 10.000 mondkapjes per dag. We hebben nu nog een voorraad voor twee dagen. Dat is niet alleen gevaarlijk, maar werkt ook demotiverend.”

"Politie moet handhaven"

Viroloog Ab Osterhaus zegt tegen Sven Kockelmann in de uitzending dat burgers en politie mensen moeten ‘aanspreken’ op het zoveel mogelijk thuiswerken. “Ga dat handhaven. Als je ervan uit gaat dat 5 of 10% van de mensen zich niet houdt aan de regels, dan lekt het hele systeem en zal je geen reductie van het aantal besmettingen zien.”

Ster advertentie
Ster advertentie