Wel of geen vaccinatieplicht in de zorg? 'Als je niet wil, hoor je hier niet'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wel of geen vaccinatieplicht in de zorg? 'Als je niet wil, hoor je hier niet'

Een vaccinatieplicht voor zorgpersoneel, moet die er in Nederland komen of niet? In onder meer Frankrijk, Italië en België zijn zorgmedewerkers al verplicht zich te laten laten prikken. Een ronde langs het verpleeghuis in EenVandaag laat zien dat de meningen hier sterk verdeeld zijn.

Het Sint Elisabeth Gasthuis in Amersfoort werd in januari nog zwaar getroffen: 22 mensen overleden toen door het virus. Maar dat heeft er niet voor gezorgd dat iedereen automatisch een prik heeft gehaald. "Ik ben me nog aan het oriënteren, maar ben er nog niet helemaal over uit", vertelt een verpleegkundige.

Onderzoek

"Ik heb vertrouwen in m'n eigen immuunsysteem. Ik heb het gehad, dus ik denk dat ik voldoende afweer heb opgebouwd", vult haar collega haar aan. "Ik test mezelf voor anderen", zegt een jonge servicemedewerker. "Maar ik vertrouw op m'n eigen lichaam en laat me nog niet vaccineren"

De regering wil vooralsnog niet aan een vaccinatieplicht en een meerderheid van de zorgmedewerkers ook niet, zo bleek al uit onderzoek onder het EenVandaag Opiniepanel.

Niet over gesproken

Wordt er over gesproken op de vloer? "Nee", zegt een verpleegkundige resoluut. Is het een taboe? "Ja, misschien wel... We praten er in ieder geval niet over."

Toch gaan sommige familieleden van bewoners er wél vanuit dat personeel zich heeft laten inenten. "Ik vertrouw erop dat het goed is", zegt een man die zijn vrouw gaat bezoeken. "Als je niet wil vaccineren hoor je hier niet. Dan moet je een andere baan gaan zoeken, vind ik."

Ingewikkeld

Niet alleen in verpleeghuizen, ook in de thuiszorg speelt de discussie, ziet Hans Buijing van Zorgthuisnl. "Mensen zijn zich nog aan het oriënteren, maar we zien ook mensen met een religieuze achtergrond die bezwaar hebben. En die overwegingen zijn valide. Maar in de praktijk van de zorg is het ingewikkeld."

Hij ziet ook dat patiënten zich zorgen maken. Want wat als iemand een verpleegkundige die niet gevaccineerd is, niet over de vloer wil hebben? "Dat is lastig. We zoeken echt naar iets meer grip op de situatie, dat we iets meer informatie hebben over die vaccinatiestatus. Daar praten we ook over met het rijk."

thuiszorg

EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van EenVandaag, elke werkdag tussen 16.00 en 17.00 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie