Naar homepage
Gezondheid

Kinderombudsman positief over boosteren tieners: 'Als het meer gezondheidswinst dan schade oplevert, zijn wij niet tegen'
EONOS

foto: ANP Fotofoto: ANP Foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Kinderombudsman positief over boosteren tieners: 'Als het meer gezondheidswinst dan schade oplevert, zijn wij niet tegen'

De Gezondheidsraad is door demissionair minister Hugo de Jonge gevraagd met spoed te adviseren over het boosteren van kinderen van 12 tot 18 jaar. Kinderen van die leeftijd kunnen zich al wel laten vaccineren met de eerste en tweede dosis, maar zijn nog niet opgeroepen voor een boosterprik. Als het aan Kinderombudsman Margrite Kalverboer ligt, moet boosteren kunnen, zolang het niet verplicht wordt. "Als volgens de Gezondheidsraad boosteren meer gezondheidswinst dan schade oplevert, dan zijn wij niet tegen."

Eerder verklaarde de Kinderombudsman zich al voor het vaccineren van kinderen met de eerste twee prikken. "Daar hebben we positief geadviseerd, mits het vrijwillig is en mits het kinderen die zich niet laten vaccineren niet extra dupeert." Dat geldt nu weer, zegt Kalverboer. "Als het boosteren voor kinderen voor 12 tot 18 jaar volgens De Gezondheidsraad kinderen meer gezondheidswinst dan schade oplevert, dan zijn wij niet tegen."

Kalverboer kijkt daarbij ook naar de besmettingen, die inmiddels weer oplopen, ondanks de lockdown. "Dat is zeker een argument. De afweging die gemaakt moet worden: hoe zorg je ervoor dat kinderen zich goed kunnen ontwikkelen, terwijl er ook gezondheidsrisico’s zijn die mogelijk die ontwikkeling in de weg kunnen staan. En die afweging moet je heel zorgvuldig maken."

Geen verplichting

Kalverboer benadrukt dat het boosteren wel op vrijwillige basis moet zijn. "De Kinderombudsman vindt dat je geen beperkingen op mag leggen ten aanzien van onderwijs, bijvoorbeeld."

Dat betekent overigens niet dat scholen van leerlingen niet mogen vragen dat zij een zelftest doen voor ze naar school gaan. "Testen vind ik wel iets anders. Je wil niet heel snel overgaan tot verplicht testen. Maar als je dan kijkt naar de algemene gezondheid, zijn kinderen er ook bij gebaat dat hun ouders, of opa’s en oma’s gezond blijven."

Beter informeren

Daarnaast pleit de Ombudsman voor betere informatie, zeker voor kinderen die al kwetsbaarder zijn. "Wat we nu zien, de kinderen die meer kwetsbaar zijn in onze samenleving, zijn vaak ook wat minder goed geïnformeerd over de voor- en nadelen van vaccineren. Daar ligt een taak voor de overheid. Zorg dat kinderen weten waarom dat vaccineren belangrijk is. Informeer en zorg dat je laagdrempelig kan vaccineren, en zeker dat je je laagdrempelig kan laten testen."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie