Naar homepage
Gezondheid

OMT-lid Ann Vossen: 'Groepsimmuniteit is bij dit virus ingewikkeld'
EO

foto: Jinekfoto: Jinek
  1. Nieuwschevron right
  2. OMT-lid Ann Vossen: 'Groepsimmuniteit is bij dit virus ingewikkeld'

Arts-microbioloog Ann Vossen, lid van het OMT, denkt niet dat de overheid moet inzetten op groepsimmuniteit. Eerder deden uitspraken van Vossen stof opwaaien; in Dit is de Dag stelde ze maandag dat de overheid deze weg niet moet gaan.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Op 21 april stelde Vossen in het programma Jinek dat het stoppen van het virus geen doel is. "We willen dat het langzaamaan voortkabbelt", zei ze toen. Dit kwam haar op kritiek te staan van onder andere wiskundige Bert Slagter, die tegenwoordig is verbonden aan het RedTeam.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Vossen denkt dat groepsimmuniteit niet de oplossing is: "Het woord groepsimmuniteit is bij dit virus ingewikkeld. Dit is geen virus dat je een keer doormaakt en daarna nooit meer. Het is niet zoals de waterpokken of mazelen." Na een infectie kan er later nóg een infectie ontstaan, na een bepaalde periode. "We weten niet hoe lang dat is, daar moeten we nog heel veel over leren."

Het virus stoppen

Het volledig tot stilstand brengen van het virus is nog steeds bijna ondoenbaar, denkt Vossen, tenzij iedereen in lockdown gaat. Vossen: "Als we dingen open gooien is nul besmettingen niet mogelijk. We kunnen het niet helemaal terugdringen, maar zo goed mogelijk terugdringen blijft het advies."

Volgens de arts-microbioloog moeten we dus accepteren dat er mensen ziek zullen worden.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie