Gezondheid

'Als alles meezit: over 5 maanden medicijn tegen corona'

EO
foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Als alles meezit: over 5 maanden medicijn tegen corona'

Hoogleraar celbiologie van het Erasmus MC, Frank Grosveld, is optimistisch over een medicijn tegen corona. In maart werd een antilichaam tegen het Coronavirus ontdekt door een team wetenschappers waar Grosveld deel van uitmaakt. In Dit is de Dag vertelde hij er voor het eerst over.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Grosveld was samen met enkele collega's in maart in het nieuws omdat hij claimde een antilichaam te hebben ontdekt. Dit kan binnen vijf maanden tot een medicijn leiden, vertelt hij: "Een antilichaam zoals dit kan binnen vijf, zes maanden richting de mens. Dan moeten alle stappen wel meezitten, maar daarna kan de wereldwijde productie starten. Dan heb je het echt over tienduizenden liters", aldus de Rotterdamse professor.

Hij legt uit: "Een antilichaam verbindt zich aan het virus. Het kan geen cellen meer binnendringen. Het immuunsysteem herkent het antilichaam en vernietigt het virus."

Meerdere manieren

Het antilichaam is volgens Grosveld op meerdere manieren te gebruiken. "Je kunt het preventief gebruiken bij mensen die in een risicogroep behoren. Je kan het waarschijnlijk ook gebruiken als behandeling voor mensen die eenmaal ziek zijn geworden en je kunt het gebruiken voor diagnostische tests".

De Rotterdamse hoogleraar gaat verder: "Ondertussen zijn we ook bezig met een tweede antilichaam, dat moet voorkomen dat het virus kan ontsnappen en muteren."

Patiënten

Professor Frank Grosveld werkte voor deze studie samen met onder andere Berend Jan Bosch (Universiteit Utrecht), die onderzoeksleider is, en ook de Rotterdamse viroloog Bart Haagmans. "Wat wij hebben is waarschijnlijk zeer uniek. We hebben goede hoop dat we echt iets heel speciaals hebben", aldus de hoogleraar celbiologie van het Erasmus MC. “Ik heb er geen enkele moeite mee dit uit handen te geven aan een farmaceut. Zolang het bij de patiënten terecht komt ben ik tevreden.”

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie