Gezondheid

Je slaap of je leven?! Een gesprek over de wintertijd en je biologische klok

AVROTROS
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Je slaap of je leven?! Een gesprek over de wintertijd en je biologische klok

We moeten in Nederland de Engelse tijd, ook wel de Greenwich-tijd, aanhouden. Daarvoor pleit dr. Marijke Gordijn, chronobioloog, vandaag in dr Kelder en Co. Dat de wintertijd vandaag ingaat is in ieder geval een stapje in de goede richting.

In het weekend dat de klok achteruit gaat vindt dr Kelder het weleens tijd voor een gesprek over de biologische klok en de invloed van het licht op je ritme. Bekijk en beluister uitzending van dr Kelder en Co hieronder:

Gesprek met Marijke Gordijn

"Er zijn onderzoeken, onder meer uit China, Rusland en Amerika, die laten zien hoe verder in het westen je in de tijdzone zit, hoe groter de kans op kanker is, dat is zo'n beetje 5 procent", vertelt Gordijn. En dat is niet het enige: zij leven ook nog eens tien jaar korter. "En als je dan bedenkt dat wij niet eens in het westen van onze tijdzone, maar in het westen van de Midden-Europese tijdzone wonen, dus héél erg ver naar het westen, dan is dat erg ongezond." Jort: "Dus eigenlijk is dit een aanslag op onze bevolking?"

Last van de winterblues?

Vannacht wordt in ieder geval de klok verzet: dat levert ons een uurtje extra op, en dat is voor veel mensen wel fijn, ziet Gordijn. De donkere maanden betekenen voor veel mensen wel dat ze lastiger uit hun bed komen. Voor wie daar last van heeft tipt Gordijn: zorg direct bij het opstaan voor daglicht, het liefst door naar buiten te gaan. "Als je echt aan een winterdepressie lijdt werkt een tot twee weken ochtendlicht met een lichttherapielamp in twee van de drie gevallen."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie