Gezondheid

Nieuwe neusspray biedt mogelijk bescherming tegen corona voor één dag

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Nieuwe neusspray biedt mogelijk bescherming tegen corona voor één dag

[EO] Een nieuwe neusspray zou wel eens het nieuwe wondermiddel kunnen zijn tegen verspreiding van COVID-19. Wetenschappers aan de Erasmus Universiteit ontwikkelden de spray, die tot nu toe succesvol werkte op fretten. Het kan werken als bescherming voor één dag, bevestigt viroloog Marion Koopmans in de nieuwe aflevering van Virusfeiten.

#15 - Moeten we straks langer in quarantaine, of gaat frettenspray ons redden?

De spray voorkomt dat coronavirussen kunnen binnendringen bij de gastheer. "Het blokkeert letterlijk wat binnenkomt", vertelt Koopmans. "Het virus hecht aan de cel en vervolgens is er een soort fusieproces waarna het virus naar binnen wordt gekieperd", zegt de viroloog. Hierbij is een eiwitvervorming nodig, en dat wordt geblokkeerd door de spray. "Een mooi mechanisme", vindt Diederik Gommers, die ook te gast is in de podcast.

Fretten

Gommers is erg gefascineerd door het onderzoek. "Ze infecteerden drie fretten met corona en zette die in drie verschillende kooien. Vervolgens hebben ze er nog twaalf fretten bijgezet", vertelt Gommers. Bij de helft van de fretten werd de nieuwe spray ingespoten, bij de andere helft een placebo-spray. Wat bleek: de fretten die de neusspray hadden gehad werden niet besmet, de fretten die het placebo kregen wel.

Gommers en Koopmans benadrukken allebei dat het gaat om een hele kleine studie, dus dat je nog niet met zekerheid kunt zeggen dat de spray ook voor mensen werkt. "Maar misschien is het wel het begin van een nieuw medicijn tegen COVID-19", zegt Gommers hoopvol.

Bij mensen

In de Verenigde Staten worden momenteel voorbereidingen getroffen om te testen op mensen, vertelt Koopmans. "Is het wel veilig? Zie je bijwerkingen?" Koopmans denkt dat we in deze pandemie nog wat aan het middel kunnen hebben.

Virusfeiten

In Virusfeiten wordt wekelijks gepraat met OMT-leden Diederik Gommers en Marion Koopmans over het coronavirus. De podcast is te beluisteren op de website van Radio 1, via de app, maar ook via platforms als Apple podcasts en Spotify.

Ster advertentie
Ster advertentie