Zorgbestuurder: 'Zorg voor goede communicatie over coronavaccinatie'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Zorgbestuurder: 'Zorg voor goede communicatie over coronavaccinatie'

Komende dinsdag wordt er voor het eerst op grote schaal gevaccineerd tegen het coronavirus. Het Verenigd Koninkrijk heeft het vaccin van farmaceut Pfizer als eerste goedgekeurd, en dus wordt daar vanaf dinsdag in vijftig grote ziekenhuizen gevaccineerd. In Nederland moet het vaccinatieproces op 4 januari van start gaan. Zorgbestuurder Suzanne Kruizinga pleit in het licht van deze ontwikkelingen vooral voor een goede, heldere communicatie rond het vaccin.

"Ik zou het heel mooi vinden als wij over een maand willen vaccineren, dat we voor iedereen, voor onze artsen, voor onze leraren, voor de politie, maar ook voor ons, informatie ter beschikking stellen die begrijpelijk is en waarbij we gewoon het gesprek mee aan kunnen gaan", zegt ze in WNL op Zaterdag.

Volgens Kruizinga leven we in een tijdperk waar "misschien wel te veel informatie is", waar mensen maar moeilijk onderscheid kunnen maken tussen fake news en waardevolle informatie. "Je ziet dat er veel angst is onder de bevolking. Wat is het nu voor vaccin, hoe werkt het nu precies, wordt er levend Covid-19 ingespoten of niet, hoe weten we nu of die bijwerkingen niet al te erg zijn op langere termijn?" Deze vragen leven volgens Kruizinga breed onder de bevolking. "Of dat nu onder de lager of de hoger opgeleiden is. Daar moeten we echt iets mee."

Arts-infectiebestrijding van de GGD Olga Visser beaamt dat deze vragen spelen, maar beklemtoont ook dat er door velen reikhalzend wordt uitgekeken naar een vaccin. "Vaccineren is in deze tijd echt wel iets waar mensen zich ook zorgen over maken. Dat weten we, dat is ook bij vaccinaties in het Rijksvaccinatieprogramma. In deze situatie is het ook heel logisch dat er heel veel vragen leven", vindt ze.

Anti-vaxxers

De groep anti-vaxxers, dus de groep mensen die tegen alle soort vaccinaties is, is relatief klein, benadrukt viroloog Ab Osterhaus. "Dat is vijf procent, en dat is heel weinig. En dat zijn mensen die eigenlijk op oneigenlijke gronden denken dat die vaccins gevaarlijk zijn, zich niet realiseren dat we elk jaar miljoenen mensen het leven redden door te vaccineren", zegt hij. Daarnaast zijn er mensen die "toch wat achter hun oren krabben", zegt Osterhaus, en wat vraagtekens zetten bij de veiligheid van het vaccin.

"Veiligheid is natuurlijk nooit helemaal absoluut", zegt hij daarover. "Als je het vaccin getest hebt op tienduizenden mensen, hoe zit het dan als we twee miljoen mensen vaccineren? Zou het dan niet kunnen zijn dat er een of twee mensen bij zitten die wel iets kunnen krijgen? Het is iets wat altijd maar doorloopt", aldus Osterhaus, die de veiligheid van een vaccin vergelijkt met die van vliegtuigen. "We stappen allemaal in het vliegtuig, en er gaat wel eens wat mis. En dat is ook in dit geval: de kans dat daar iets misgaat is verschrikkelijk klein", zegt de viroloog.

"Het risico dat mensen ziek worden van de virusinfectie is veel groter dan dat ze ooit iets zouden kunnen krijgen van de vaccinatie", zegt Osterhaus. "Ik ben ervan overtuigd dat die vaccins heel erg veilig zijn."

Communicatie over vaccin (Ab Osterhaus, Suzanne Kruizinga)

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie