Wat te doen bij reuk- en smaakverlies?

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat te doen bij reuk- en smaakverlies?

Sinds corona is het een veelbesproken onderwerp: het verlies van het vermogen tot ruiken en proeven. Wie zijn reuk verliest zal in het begin bijna niks meer proeven. Ervaringsdeskundige Joke Boon geeft in Mangiare praktische tips & trucs voor mensen die minder ruiken en proeven.

Quote

Ik kan het dan wel zelf niet ruiken, maar ik draag altijd dure parfum

Joke Boon

Het tast het basale zelfvertrouwen aan

Veel coronapatiënten verliezen (tijdelijk) hun reuk- en smaakvermogen door het virus. Het verlies van het vermogen tot ruiken en proeven heeft meer nadelige gevolgen dan algemeen bekend is. Je ruikt geen brand- gas- of zweetlucht en eten smaakt niet meer. Het tast het basale zelfvertrouwen aan en kan op langere termijn zelfs leiden tot depressie en libidoverlies.

Joke Boon is zelf iemand met anosmie: ze heeft geen reukvermogen. "Voor mij is het gesneden koek, ik heb het al sinds mijn vierde. Als je dit op latere leeftijd overkomt is het veel moeilijker om mee om te gaan. Ik ben van jongs af aan onbewust andere manieren gaan ontwikkelen om waar te nemen."

Bijsmaak in de mond

"Wat mensen tegenkomen is onbegrip zowel bij henzelf als bij hun omgeving." Met name voor de verschijnselen die niet direct geassocieerd worden met reukverlies. "Het verlies van zelfvertrouwen bijvoorbeeld. De reuk is primair een zintuig dat je waarschuwt voor gevaar. Het maakt onzeker: je kunt letterlijk minder op jezelf vertrouwen."

Sommige mensen krijgen zelfs een vieze bijsmaak in hun mond, waardoor eten niet lekker is. Voor die mensen heeft Joke een tip: "Temperatuur is van invloed op je smaak. Bevries bananen en ander fruit, doe dat in de blender met wat yoghurt of een ander zuivelachtig product. Maak een halfbevroren smoothie. Je proeft er minder van en dan krijg je toch je vitaminen binnen."

Er is veel meer dan smaak alleen

Joke heeft zich verdiept in wat eten lekker maakt. ontdekte ze wat het is dat eten tot een bijzondere beleving kan maken. Dat is veel meer dan de smaak alleen. "Omdat dat element mist zijn andere factoren heel belangrijk; de kleur, de textuur, de temperatuur." En het gebruik van verschillende structuren naast elkaar, de prikkeling die het in je mond geeft, de manier waarop het wordt gepresenteerd.

"Gaandeweg komen zoet en zout harder binnen; dus gebruik juist minder zout en suiker in recepten, in plaats van meer. Kook met kleur; zorg voor veel verschillende kleuren op je bord. Werk met verschillende temperatuursoorten in een gerecht, bijvoorbeeld soep met koude room. Zorg voor contrasten, ook in texturen. Je hoofd is een klankkast, je gehoor zegt ook veel, luister als je kauwt. Probeer sowieso heel bewust te eten, dan ervaar je veel meer."

Eten is ook een gevoel

Eten is voor heel veel mensen ook een gevoel. Bijvoorbeeld dat ene gerecht dat je moeder altijd maakt. "Ik denk dat zulke gerechten vaak umami bevatten, en dat is toch een warme omarmende smaak die je natuurlijk al via de moedermelk leert kennen. Ik denk dat mensen daarom vaak de gehaktballen van hun moeder zo lekker vinden. Je voelt je weer zorgeloos, een kind."

Radio Mangiare!

Het lekkerste programma iedere vrijdag om 19:30 en 20:30 uur op NPO Radio 1. Volg Mangiare! op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie