Naar homepage
Gezondheid

OMT-lid Bonten: 'Strategie Red Team heeft geen enkele onderbouwing'
EO

foto: NPOfoto: NPO
  1. Nieuwschevron right
  2. OMT-lid Bonten: 'Strategie Red Team heeft geen enkele onderbouwing'

Volgens OMT-lid Marc Bonten is het advies van het Red Team om in volledige lockdown te gaan ongefundeerd. "In hun rapport wordt gezegd dat we er dan na drie weken vanaf zijn. Maar er is geen enkele onderbouwing dat dit werkt. Het rapport is geen realistische weergave, deze strategie gaat op geen enkele wijze lukken," zegt de arts-microbioloog in Dit is de Dag.

Het RIVM meldde vandaag 10.000 nieuwe coronabesmettingen, een nieuw dagrecord. Premier Rutte vindt het nog te vroeg voor nieuwe maatregelen, eerst moet het effect van eerdere maatregelen duidelijk worden. "Ik begrijp de ernst van de situatie maar het cijfer zegt niet alles", licht Marc Bonten van het OMT dit besluit toe.

Geen Nieuw-Zeeland

Het Red Team pleit door het hoge aantal besmettingen voor een tijdelijke totale lockdown en schreef daar een rapport over.

Bonten is zeer kritisch over de onderbouwing van het rapport: "Er staat nergens beschreven in het rapport hoe zo’n lockdown er dan uit moet zien. Ik hoor viroloog Ab Osterhaus zeggen dat je het virus in vier weken het land uit hebt en dan ben je veilig. Maar er is geen enkele onderbouwing dat dit gaat gebeuren. We hebben een land met open land en open grenzen, we kunnen Nederland niet afsluiten zoals Nieuw-Zeeland dat een stuk efficiënter kan."

Onderbouwing

"Ik verbaas me erover dat het rapport zo serieus genomen wordt terwijl de onderbouwing ontbreekt", vervolgt Bonten. "Terwijl we die onderbouwing echt nodig hebben voordat we dit soort rigoureuze maatregelen gaan treffen. Volgens het Red Team kunnen we na drie weken in lockdown elke dag getest worden en kan iedereen z’n oma weer omhelzen en naar de kroeg. Dat is geen realistische weergave. Dat gaat op geen enkele wijze lukken," aldus Bonten.

Crisisexpert Gert-Jan Ludden is het niet met Bonten eens. "Ik denk dat het tijd is voor strengere maatregelen dan nu het geval is. Ik kan de gedachtegang van het Red Team juist heel goed volgen. Zij pleiten voor een strengere aanpak en ik hoop dat het kabinet dat advies opvolgt. Er wordt door het kabinet goed geluisterd naar het OMT, maar dan lopen we vaak achter de feiten aan," bepleit Ludden. "Het zou Rutte sieren als hij het advies van het Red Team serieus neemt. Het is niet zomaar een team, er zijn meer dan 100 experts betrokken met heel veel praktijkervaring."

Ster advertentie
Ster advertentie