Gezondheid

Intensivist: 'We kunnen strenger zijn in de keuze om iemand op de IC op te nemen'

EO
foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Intensivist: 'We kunnen strenger zijn in de keuze om iemand op de IC op te nemen'

Nu er weer meer coronapatiënten worden opgenomen, neemt de druk op de IC's toe. Reguliere én inhaalzorg komen hiermee opnieuw in het gedrang. Is het tijd om actiever te kiezen wie we op de intensive care behandelen en wie niet? Volgens intensivist Corstiaan den Uil wel. "We kunnen strenger zijn", zegt hij in Dit is de Dag.

Moet er een maximum aan coronapatiënten op de IC komen?

Armand Girbes, IC-hoofd van het Amsterdam UMC, opperde eerder deze week in Nieuwsuur om een maximumaantal coronapatiënten op de IC op te nemen, zodat de reguliere zorg zoveel mogelijk kan doorgaan. "Op dit moment is het nog niet nodig om dat soort keuzes te maken", reageert Den Uil. Maar hij vindt het wel goed om er alvast over na te denken. "We hebben een probleem met de IC-capaciteit, dat speelt al jaren en dat is nu met COVID helemaal duidelijk geworden. En er komt een volgende golf aan."

Scherper

Volgens Den Uil, intensivist in het Maasstad Ziekenhuis Rotterdam, kunnen keuzes om iemand wel of niet op de IC op te nemen scherper worden gemaakt. "We hebben iedere dag een multidisciplinair overleg, met de internisten en de longartsen, die op de afdelingen voor de coronapatiënten zorgen. Die patiënten bespreken we: 'Wat gebeurt er als een patiënt verslechtert en komt diegene dan nog in aanmerking voor een IC-opname?'"

Maar dat kan dus scherper, bijvoorbeeld door nog meer gebruik te maken van data. "We weten wat de overlevingskans is van bepaalde patiëntengroepen, ik denk dat we die beslissingen beter kunnen nemen."

De arts wijst daarbij op een patiënt die op de IC belandt na een zogeheten 'laag risico hartoperatie'. Deze patiënt heeft een sterftekans van minder dan één procent, terwijl een 70-jarige coronapatiënt met een hoge bloeddruk en suikerziekte een sterftekans heeft van vijftig procent. Bovendien houdt de coronapatiënt langer een bed bezet, want die ligt gemiddeld twee weken op de IC, waar de hartpatiënt binnen 24 uur ontslagen wordt.

Zorgplicht

Gezondheidseconoom Wim Groot vindt het goed om te kijken wie wanneer opgenomen wordt, maar het lijkt hem geen goed idee om een maximumaantal coronapatiënten op te nemen. "Artsen hebben een zorgplicht. Dat geldt voor gewone patiënten, maar ook voor coronapatiënten. Een onderscheid maken tussen coronapatiënten en andersoortige patiënten is niet passend bij onze manier van zorg. En dat zou ook onaanvaardbaar zijn."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie