Getrainde honden kunnen ruiken of je corona hebt

foto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Getrainde honden kunnen ruiken of je corona hebt

Honden zijn te trainen om te kunnen ruiken of iemand COVID-19 heeft. Dat ontdekte wetenschappers uit Engeland. Handig, vertelt Diederik Gommers, die voor de podcast Virusfeiten het onderzoek las, want ze doen het een stuk sneller dan een PCR-test. "Die hond slaat aan of niet, dus je weet het binnen een seconde."

#30 - Honden pikken coronapatiënten er moeiteloos uit - Virusfeiten

De honden werden in het onderzoek, geleid door de London School of Hygiene & Tropical Medicine, blootgesteld aan zo’n 3500 geurmonsters afkomstig van patiënten. In ongeveer 95 procent van de gevallen zaten ze goed. Ook asymptomatische besmettingen werden eruit gehaald door de hondenneuzen.

"Je kunt je voorstellen dat dit bij vliegtuigen een ideale methode is", stelt Gommers in de podcast. Als mensen het vliegtuig uit komen, worden ze besnuffeld en binnen korte tijd is duidelijk of er COVID-patiënten zijn. "Dat kun je niet zo snel doen met een PCR-test. Dat duurt toch weer tien minuten", stelt hij.

Ook patiënten van andere ziekten hebben al te maken met honden. "We hebben eerder gehoord bij patiënten met kanker en andere infecties dat je dat echt kunt ruiken", vertelt Gommers. Patiënten met Diabetes type I hebben soms een hond, die gaat blaffen als hij ruikt dat er iets mis is. "Dan ga je meer ketonen aanmaken, dat ruikt de hond, dus dan weet je wat je dat je insuline moet nemen”, vertelt de intensivist.

e-nose

Op technische universiteiten wordt al onderzoek gedaan naar elektronische toepassingen om COVID via geur te ontdekken. "Je denkt altijd: als honden het kunnen, kan de techniek het ook", zegt Gommers. De zogenoemde e-nose, die net als een hond ook heel goed kan ruiken, zou op termijn een uitkomst kunnen bieden. Op korte termijn zullen we echter nog aangewezen zijn op viervoeters: “Ik denk dat honden nu sneller zijn”, denkt Gommers.

Hondenliefhebbers kunnen hun hart ophalen: op de website van de London School of Hygiene & Tropical Medicine staat er veel info over de honden. Ze heten Millie, Kyp, Lexi, Marlow, Asher en Tala.

Ster advertentie
Ster advertentie