Naar homepage
Gezondheid

'Een eenvoudig blokje om is ook al bewegen'

foto: Pexelsfoto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Een eenvoudig blokje om is ook al bewegen'

Voor de broodnodige lichaamsbeweging waren we de afgelopen maanden meer dan ooit aangewezen op onszelf én de buurt: een rondje met de hond of een stuk hardlopen. De voetbalveldjes in de buurt werden volop gebruikt. En juist in de wijken liggen kansen voor de toekomst, zegt beweegmakelaar Ilse Rietdijk in Stax&Toine.

De werkzaamheden van Rietdijk in Utrecht-Overvecht zorgen ervoor dat ze vaak haar 25 uur per week overschrijdt. "Mijn werk houdt letterlijk in dat je mensen activeert en ervoor zorgt dat bewoners het beweegaanbod in de buurt weten te vinden."

Aandacht voor bewoners

"Meestal is het zo dat een welzijnswerker constateert dat een bewoner weinig beweegt. Dan schakelen ze mij in", legt Rietdijk uit. "We vogelen samen uit wat er bij zo’n persoon past. Dat kan een eenvoudig blokje om, tot naar de fitness gaan."

Het is nodig, want Utrecht-Overvecht werd een aantal jaar geleden nog aangemerkt als ongezondste wijk van Nederland. "We zijn dus aan de slag gegaan om meer bewoners in beweging te krijgen."

Coronacrisis

Dat lukt goed, en Rietdijk en haar collega’s houden zich naast bewegen inmiddels ook met de voeding en ontspanning van de bewoners bezig. Er is een heus zomerprogramma in de wijk, om de bewoners ondanks corona toch een (actief) zomergevoel te geven. "Normaal gesproken is het hier stil op straat in deze maanden", weet Rietdijk. De Marokkaans- en Turks-Nederlandse bewoners vertrekken normaal gesproken naar hun moederland, maar nu blijven ze in Overvecht.

In de coronatijd zat de angst er met name bij die doelgroep goed in. "Het was moeilijk om de boodschap over te brengen, angst was een grote factor om dingen niet te doen. Dus we zijn letterlijk met een ghettoblaster voor de flats gaan staan om samen vanaf de balkons te bewegen."

Meer weten over de werkzaamheden van Ilse Rietdijk en andere beweegmakelaars? Luister hier het item uit Stax&Toine terug:

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie