Naar homepage
Gezondheid

William Cortvriendt: 'Leefstijl moet een belangrijke rol spelen bij behandeling kanker'

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. William Cortvriendt: 'Leefstijl moet een belangrijke rol spelen bij behandeling kanker'

Kanker komt in Nederland vaker voor dan in de meeste andere landen van de Europese Unie. Alleen in Ierland en Denemarken krijgen mensen vaker de diagnose kanker. Dat Nederlanders vaker kanker krijgen, komt onder andere door verschillen in leefstijl, zegt het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL).

Volgens arts-onderzoeker William Cortvriendt staat al langer vast dat we veel laten liggen in de strijd tegen kanker. Wat hem betreft geldt dat niet alleen voor het voorkomen van kanker. Ook bij de behandeling van kanker zou onze leefstijl een veel belangrijke rol moeten spelen. Dat bepleit hij in zijn nieuwe boek Kankervrij.

Vaak wordt kanker voorgesteld als kwaadaardige lichaamscellen die gezonde lichaamscellen kapot maken, kanker als genetisch defect. Cortvriendt stelt kritische vragen bij die uitleg. "Slechts vijf tot tien procent van kanker wordt verklaard door slechte genen."

Cortvriendt verzamelt in zijn boek zo veel wetenschappelijk bewijs voor het idee dat stofwisselingsstoornissen een belangrijke rol speelt in de ontwikkeling van kanker. "Het toenemende inzicht in de metabole eigenschappen van kankercellen toont ons waarom een aantal maatregelen in onze leefstijl kan bijdragen aan het succes van de bestaande behandelingen die je oncoloog je kan aanbieden."

Fast Mimicking Diet

Cortvriendt richt zich dus niet alleen op het voorkomen van kanker, maar ook op de rol die goed eten, goede slaap en veel beweging zou moeten spelen bij de behandeling van kanker. Hij volgt op de voet een behandeltraject in Leiden waarbij de behandeling van borstkanker hand in hand gaat met een dieet, het Fast Mimicking Diet. Bij dat dieet laat men het lichaam wennen aan weinig eten, waar de metabole eigenschappen van cellen verbeteren. De eerste resultaten zijn volgens Cortvriendt veelbelovend.

Humberto

Elke vrijdag luister je tussen 14.00 en 16.00 uur naar Humberto Tan op NPO Radio 1. Met zijn programma Humberto luidt hij het weekend in en gaat hij op zoek naar de diepere lagen bij het nieuws. Natuurlijk is er ook aandacht voor muziek, sport en cultuur.

Ster advertentie
Ster advertentie