Naar homepage
Gezondheid

Corona biedt unieke kans hiv-besmettingen Nederland naar 0 te brengen
KRO-NCRV

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Corona biedt unieke kans hiv-besmettingen Nederland naar 0 te brengen

Volgens Aidsfonds-Soa Aids Nederland ligt er nu een unieke, eenmalige kans om hiv-infecties aanzienlijk te verminderen in Nederland - en uiteindelijk terug te brengen naar nul. Dat zegt directeur Mark Vermeulen in Spraakmakers.

De corona-lockdown heeft voor velen geleid tot twee maanden geen of minder seks, dat betekent minder risico’s op soa’s en hiv. Vermeulen: "Door deze unieke omstandigheid kunnen we een knip zetten in het aantal nieuwe besmettingen."

Deze situatie heeft twee grote voordelen, zegt Vermeulen. Doordat minder mensen seksuele contacten hebben gehad, heeft er weinig of geen transitie van soa en hiv plaatsgevonden. Daarnaast duurt het ongeveer zes weken voordat je kunt testen of je daadwerkelijk hiv hebt. Ondertussen is het virus wel in alle hevigheid in het lichaam aanwezig en erg besmettelijk. Die superinfectie kan nu niet meer plaatsvinden.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Actie NuffTESTEN

"Het advies is dus als mensen weer seksueel actief worden: test jezelf meteen", aldus Vermeulen. Aidsfonds-Soa Aids Nederland roept daarom homo- en biseksuele mannen en transgender personen op om zich nu op hiv te laten testen, ongeacht of ze nu wel of niet overwegen om weer seksueel actief te worden. De actie NUffTESTEN, die vrijdag start, biedt kosteloze hiv-testen aan die je heel gemakkelijk thuis kunt doen.

Doordat de thuistesten direct doorgestuurd worden naar het laboratorium, belasten ze hiermee niet de GGD’s die nu extra druk zijn met COVID-testen. "We willen voorkomen dat we mensen in de wielen gaan rijden, dus we hebben hier goede afspraken met GGD en het laboratorium over gemaakt."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie