Gezondheid

Huisartsen: niet alle corona-doden worden geregistreerd

EONOS
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Huisartsen: niet alle corona-doden worden geregistreerd

Verschillende Brabantse huisartsen melden aan Zembla dat er mogelijk meer corona-doden zijn dan het RIVM meldt. Mensen die al zijn overleden, maar niet zijn getest, worden niet alsnog getest. Dat vertelde huisarts Eduard Graat uit Uden in Langs de Lijn En Omstreken.

Huisarts Eduard Graat in Langs de Lijn En Omstreken

Graat vertelt dat veel mensen, die al op leeftijd zijn, ervoor kiezen om thuis te sterven als ze ziek worden. Zij worden niet getest. Nadat ze overleden zijn, worden ze niet alsnog getest, ook niet als er sterke vermoedens zijn van corona. Mensen die niet officieel getest zijn op corona worden ook niet in de statistieken van het RIVM opgenomen, aldus Graat.

Bij een collega van Graat hadden drie patiënten symptomen van corona, waarvan er slechts één positief getest was. De andere twee waren niet getest. Zij stierven alle drie, maar alleen die ene geteste patiënt werd opgenomen in bij het officiële sterftecijfer.

Tientallen extra doden

Graat vindt het lastig om cijfers te noemen van hoeveel extra corona-doden er dan zijn, maar hij denkt aan 'tientallen'. Hij vindt dat overleden patiënten waarvan een sterk vermoeden leeft dat het een corona-dode betreft, ook gemeld moeten worden. Hij hoopt op een 'landelijke discussie'.

Disclaimer

Het RIVM wijst er in een reactie op dat er een disclaimer op de site staat dat alleen positief geteste patiënten worden meegenomen en dat het aantal doden dus hoger kan uitvallen. Een woordvoerder noemt het 'logisch' dat niet-geteste patiënten niet worden meegenomen: anders kan er een vertekend beeld ontstaan.

Download de NPO Radio 1 app

Met onze app mis je niets. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1 app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie