Gezondheid

Nieuws over vaccin Pfizer leidt tot optimisme onder wetenschappers: '90 procent is écht heel hoog'

EO
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nieuws over vaccin Pfizer leidt tot optimisme onder wetenschappers: '90 procent is écht heel hoog'

Hoogleraar klinische epidemiologie Frits Rosendaal en Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, zijn erg enthousiast over het nieuws dat farmaceut Pfizer zegt te beschikken over een vaccin met 90 procent betrouwbaarheid. Het is geen verkooppraatje, denkt Rosendaal: "Valsspelen met getallen, dat kan écht niet", zegt hij in Dit is de Dag.

Rosendaal, werkzaam bij het LUMC in Leiden, vindt de 90 procent veel hoger dan hij had verwacht. "Dit onderzoek werd als succesvol beschouwd als men zeker zou weten dat het 30 procent was", legt hij uit. 90 procent klinkt ook Kuipers als muziek in de oren, maar hij wil wel eerst de data zien: "Geldt die 90 procent dan over de hele breedte? Of verschilt het per leeftijdsgroep? Het is aan te nemen dat het bij ouderen minder effectief is, maar dan moeten we de data dus zien."

Ondanks de positiviteit is de strijd nog niet helemaal gestreden, zegt Rosendaal. "We hebben de wedstrijd nog niet gewonnen, maar we staan wel bij de rust met 3-0 voor." Het belangrijkste stukje kennis wat we missen is hoelang het effect van het vaccin aanhoudt, denkt de epidemioloog: "Ze zijn pas een paar maanden geleden begonnen met vaccineren, dus dan kun je niet weten of het na een paar maanden nog werkt."

Vaccineren vanaf april

Rosendaal denkt dat 1 april een realistische datum is om te beginnen met vaccineren, maar hij is dan wel "optimistischer dan normaal". Ernst Kuipers, de voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, weet het nog zo net niet: "Je weet niet hoe snel ze kunnen opschalen. Een eerste badge uitbrengen is makkelijk, maar het vraagt dan wereldwijd om hele grote aantallen."

Ook Rosendaal heeft nog vragen: "Hoe snel kun je iedereen vaccineren? Wie vaccineer je eerst? Daar zijn allerlei commissies over bezig."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie