Gezondheid

Ernst Kuipers: beoordeel Spoetnik-vaccin met spoed

KRO-NCRV
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Ernst Kuipers: beoordeel Spoetnik-vaccin met spoed

Als het ligt aan Ernst Kuipers beoordeelt het Europees Medisch Agentschap (EMA) met spoed het Spoetnik-vaccin om vervolgens daarmee toegang tot de EU mogelijk te maken. 'Alles wat helpt is zinvol', stelt de voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) in het NPO Radio 1- programma 1 op 1. "Het gaat er mij om dat we deze coronacrisis zo snel mogelijk kunnen loslaten. En dat kan door zo snel mogelijk te vaccineren."

Nu Nederland nog steeds met smart wacht op extra voorraden aan coronavaccins, doet het EMA er goed om aan om het Spoetnik vaccin met spoed door te lichten net zoals dat ook in een versneld tempo is gebeurd met onder meer het AstraZeneca-vaccin en het Moderna vaccin. Dat is de opmerkelijke oproep van Ernst Kuipers richting het kabinet en Brussel. "Het vaccin moet dan wel dezelfde route doorlopen bij het EMA", haast de bestuursvoorzitter van het Erasmus MC zich te zeggen. "Mensen willen terecht weten of dit vaccin wel veilig is en de EMA kan dit goed beoordelen. Maar het is dan verstandig om dit zo snel mogelijk te doen."

Maar op de vraag van 1 op 1-presentator Sven Kockelmann of de medisch-wetenschappelijke toetsing van het Spoetnik vaccin met voorrang behandeld moet worden door het in Amsterdam zetelende Europese agentschap, is het antwoord van Kuipers stellig. "Ja. Daarvoor moet dan wel de Russische fabrikant het dossier van dit vaccin aanleveren."

Opvallend hoge score

Ook Kuipers, zelf opgeleid tot arts-chirurg en gespecialiseerd in onderzoek naar darmkanker, heeft met grote belangstelling kennis genomen van de laatste nieuwsontwikkelingen rondom de vermeende effectiviteit van het Russische coronavaccin. Het Spoetnik V vaccin blijkt 91,6 procent van de mensen die ermee worden ingeënt, te beschermen tegen covid-19. Dat blijkt uit cijfers die Russische wetenschappers eergisteren publiceerden in het gezaghebbende artsenblad The Lancet. Met deze opvallend hoge score zou het vaccin de vergelijkbare vaccins van AstraZeneca en Janssen in werkzaamheid verslaan.

Puur vanuit zorgperspectief

Maar als Sven Kockelmann oppert dat eventuele toelating van het Spoetnik-vaccin tot de EU-mark extra ingewikkeld is gelet op de gespannen politieke verhoudingen met Moskou mede als gevolg van de gevangenname van de Russische oppositieleider Navalny, houdt Kuipers de boot af. Daar kan hij niet zoveel mee, legt hij uit. "Het is niet aan mij om hierover een oordeel te geven. Ik bekijk het puur van uit ons zorgperspectief."

Uitrollen van Spoetnik-vaccin

Nederland moet dan ook niet al te moeilijk doen als we hier het eenmaal door het EMA goedgekeurde Spoetnik-vaccin kunnen uitrollen naast de al andere corona-vaccins, meent Kuipers. "Het gaat er mij om dat we zo spoedig mogelijk de coronacrisis kunnen los laten. Dat we een uitweg vinden uit deze crisis. En dat kan door zo snel mogelijk en zo veel mogelijk mensen te vaccineren."

Wachttijd tussen twee inentingen verlengen

Dat het EMA blijft vasthouden aan maximaal drie weken wachttijd tussen de eerste prik en tweede prik van het Pfizer-vaccin, neemt Kuipers voor kennisgeving aan. "Daar is het EMA nu eenmaal aan gehouden." Tegelijkertijd acht hij het medisch wel degelijk verantwoord dat het kabinet met het VWS-ministerie in de voorste gelederen inmiddels heeft gekozen om de wachttijd tussen twee inentingen te verlengen naar zes weken om daarmee het vaccinatieprogramma te versnellen. "Daardoor kunnen we nog meer mensen laten vaccineren in een kortere tijd. En dat kan de druk op de zorg en het aantal ziekenhuisopnames als gevolg van Covid uiteindelijk helpen verminderen"

Aanhouden avondklok

Kuipers blijft ondertussen pleiten voor het aanhouden van de avondklok na 10 februari. In 1 op 1 bevestigde hij nogmaals dit "heel verstandig" te vinden. Dit gelet op de aanhoudende stijging van het aantal coronabesmettingen met de Britse variant, die beduidend besmettelijker is dan het 'klassieke' covid-19 virus. En dat levert "een soort spagaat" op, beaamt Kuipers. "We zitten in een complexe situatie. Mensen zien dat ook: de besmettingen gaan naar beneden, het aantal patiënten met Covid in de ziekenhuizen neemt heel langzaam iets af. Maar tegelijkertijd zien we dat de Britse variant hier heel snel de overhand neemt.”

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie