Geschiedenis
NOS

Vijftig jaar na grootste verkeersramp van Nederland: 'Gegil zal ik nooit vergeten'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Vijftig jaar na grootste verkeersramp van Nederland: 'Gegil zal ik nooit vergeten'

Op 25 augustus 1972, vandaag 50 jaar geleden, gebeurde de grootste verkeersramp in de Nederlandse geschiedenis. Bij knooppunt Princeville op de A16 botsen zo'n honderd auto's, busjes en vrachtwagens op elkaar. Dertien mensen kwamen om het leven. Wachtmeester Jan Rabelink en vrachtwagenchauffeur Kees van Vugt waren ooggetuigen. Ze blikten terug op die dag in NOS Met het Oog op Morgen.

"Ik reed nog maar 40 kilometer per uur, omdat ik het zicht kwijt was", vertelt Kees van Vugt. "Ik durfde niet harder en toch kwamen er auto's voorbij alsof ik stilstond. Het was een gekkenhuis."

"Ik zat net een paar honderd meter achter het grote gebeuren met een vrachtwagen van de firma. Ik kon de wagen gelukkig op tijd aan de kant zetten. Er zaten nog twee collega's voor mij, waarvan er wel dodelijke slachtoffers te betreuren zijn. Ik stapte uit en zag hun wrakstukken. Ik hoorde mensen kreunen en gillen, dat vergeet ik nooit meer."

'Angstwekkend stil'

"Ik had piketdienst en kreeg een melding van een aanrijding", vertelt Jan Rabelink "Toen we wegreden was het mooi weer. Normaal komt mist langzaam op en wordt het dikker en dikker. Maar zodra we de A16 bereikten, leek het net alsof een gordijn ineens naar beneden viel."

"Mijn collega moest uit het raampje kijken om de weg te wijzen. Het was angstwekkend stil, terwijl daar altijd verkeer rijdt. Toen dachten we: er is iets niet pluis. Zo reden we anderhalve kilometer door voordat we bij de eerste schermutselingen kwamen", zegt Jan Rabelink.

"We gingen te voet verder. Na twintig, dertig meter zagen al dat er meer aan de hand was. In de verte zagen we brand. Ik liep onmiddellijk terug naar de surveillanceauto om de meldkamer in te lichten. Ik zei: stuur het hele district maar, anders staan we hier over veertien dagen nog. Pas toen de mist helemaal weg was kregen we het totale plaatje."

'Nooit tussen twee vrachtwagens'

Van Vugt en Rabelink denken nog regelmatig terug aan de ramp. "Altijd als ik over de A16 rij", zegt Kees van Vugt. "Daar word ik nog steeds stil van. Dan bedenk ik: hier leefden de mensen nog en twintig meter verder waren ze in één klap dood. Dat vind ik zo bizar, daar kan ik nooit aan wennen."

Rabelink: "Ik heb me sindsdien voorgenomen: als ik op de weg zit en het is mistig, dan zorg ik ervoor dat ik niet tussen vrachtwagens zit. Never nooit. Dat is levensgevaarlijk."

oog verkeersramp

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie