Geschiedenis
AVROTROS

Dr, hoezo zijn die misdaadseries zo populair?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Dr, hoezo zijn die misdaadseries zo populair?

De nieuwe Netflixreeks over seriemoordenaar Jeffery Dahmer verbrak alle records en had de beste lancering ooit op het filmplatform. Misdaadseries zijn ongekend populair, zo bleek wel weer. Maar waarom eigenlijk? Historicus dr. Rudolf Dekker heeft onderzoek gedaan naar misdaadverhalen van 1600 tot nu. Is die populariteit eigenlijk een nieuw fenomeen of smulden we ook al massaal van het rapaille in het jaar, zeg eens; 1888?

Van alle tijden

Pistolen Paultje, Heer Olivier en De Neus; kent u ze nog? Misdaadverhalen zijn van alle tijden, zo legt dr. Rudolf Dekker uit. "Vanaf de verlichting zie je eigenijk een toename in de "emancipatie" van de boefjes, dit omdat er een interesse begon te ontstaan in het verklaren van zijn of haar daden."

Deze geëmancipeerde positie van criminelen is in de tijd van de "Jordanese gezellige schelm" uitgegroeid tot een ware celebrity status met daarbij een hele industrie tot gevolg. "Al ben ik geen psycholoog verklaar ik die interesse naar criminaliteit bij mensen als een soort kijk in een verboden keuken. Je kijkt naar een wereld waar je in kunt, maar je komt er niet meer uit. Dat fascineert natuurlijk."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie