Geschiedenis
VPRO

'Arme Britney Spears, daar heb je Ivo Niehe weer'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Arme Britney Spears, daar heb je Ivo Niehe weer'

Dat typetje ken ik van Van Kooten en De Bie, dacht Nelleke Noordervliet in OVT toen ze het interview van Ivo Niehe met de 17-jarige Britney Spears zag. ''Het mediacircus lijkt nu wel haar kant op te vallen, want de tijden zijn veranderd.''

nelleke

Je bent jong, je bent vrouw, je bent een ster en je moet interviews geven, of je dat leuk nu vindt of niet. Het kan allemaal goed gaan, maar je kunt ook Ivo Niehe tegenkomen. Dat wil zeggen: niet per se de man zelf, maar het type van de oudere, vaderlijke man die je 'waanzinnige talent' bewondert en die vindt dat 'de media' je geen recht doen.

Kinderen in de vermaaksindustrie

Een legioen kinderen is vanaf het begin te werk gesteld in de film- en vermaaksindustrie. Ze waren schattig, mooi, grappig en durfden dat best te zijn voor een groot publiek. Ze deden hun kunstje als een aapje in het circus. En papa en mama kochten er een mooi huis van en zetten het geld voor je op de bank. Of ze maakten het voor je op. Kinderen werden geëxploiteerd en waren hun vrijheid kwijt. Het publiek las de roddelbladen en geloofde alles wat erin stond. Het verhaal werd belangrijker dan het kind zelf. Het verhaal vervulde een functie. Wie Shirley Temple The good ship lollypop zag zingen en dansen, wilde ook zo'n dochtertje hebben. Kijk even op YouTube: ze doet dat in een vliegtuig vol mannen die haar optillen en aanraken en aan elkaar doorgeven. Daar zou geen regisseur nu meer mee wegkomen.

Wie als meisje in de bioscoop Judy Garland in de Wizard of Oz zag zingen en acteren, die wilde ook heel graag Judy Garland zijn en door iedereen worden bewonderd. Want kinderen willen bewonderd worden. Kinderen maken nog geen onderscheid tussen liefde en bewondering. En al helemaal niet tussen bewondering en exploitatie. Ik wilde heel graag Romy Schneider zijn. Zo mooi en zo beroemd. Al moest ik die enge Karlheinz Böhm die keizer Franz Josef speelde op de koop toe nemen. Toen ze iets kreeg met Alain Delon wilde ik natuurlijk helemaal Romy Schneider zijn.

Met Shirley Temple is het nog goed afgelopen. Met Judy Garland en Romy Schneider niet. Conny Froboess, ook zo'n meisjesidool uit mijn jeugd, beroemd geworden met Zwei kleine Italiener, toen gastarbeiders nog nieuw waren, is overigens heel goed terechtgekomen als gerespecteerd actrice. En ze is ook al meer dan vijftig jaar getrouwd met dezelfde man. Het kan dus wel.

'Arme Britney Spears'

Arme Britney Spears. Een paar relaties achter de rug. Kinderen. Depressies. Drank. Opnamen. Onder curatele bij papa. Nu weer die documentaire. Het mediacircus lijkt nu wel haar kant op te vallen, want de tijden zijn veranderd. Maar toch weer - met de beste bedoelingen - herhaling van roddels, leugens, ophef. En weer Ivo Niehe. Ze was hem al helemaal vergeten. Maar daar is-ie weer met zijn vraag, die hij zelf ironisch noemt, maar die gewoon verlekkerd klinkt als de vieze man van Kees van Kooten die bonbons eet. Lekker, hè? Lekker, hè?

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Niets missen van OVT?

Hou dan de website van OVT in de gaten, abonneer je op de podcast, of volg het programma via Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie