Geschiedenis

Veel virus-vragen van luisteraars

foto: Foto: NPO Radio 1foto: Foto: NPO Radio 1
 1. Nieuwschevron right
 2. Veel virus-vragen van luisteraars

In de ochtend om 9.30 uur en aan het eind van de middag om 18.00 uur zijn er speciale corona-spreekuren op NPO Radio 1. Daarin worden vragen van luisteraars verschillende experts beantwoord.

Zowel bij NPO Radio 1, als bij de NOS, stromen de vragen over alles rond het coronavirus binnen. Alleen vandaag kwamen er al zeker 500 vragen binnen via de app van onze zender en de NOS spreekt van duizenden mails met uiteenlopende vragen.

Een greep uit de vele vragen:

 • Wat is het nut van het niet meer naar buiten mogen, zoals in Spanje het geval is? En wat kan een reden zijn om deze maatregel ook hier in Nederland in te voeren?
 • Waarom zie je dat in het buitenland ruimtes of straten worden ontsmet, terwijl gezegd wordt dat het virus buiten mensen (en dieren) niet lang kan overleven?
 • Wij zitten op dit moment in het zuiden van Spanje en vragen ons af of het verstandig is tóch naar huis te rijden.

 • Waarom zit de veerboot naar Terschelling nog bomvol? Niet zo handig lijkt me. Alles ligt stil, behalve rederij Doeksen die nog hordes badgasten over zet.
 • Verloskundigen beperken bezoeken aan kraamvrouwen. Hoe moet het dan met kraamverzorgsters? Moeten die wel de hele dag blijven of ook alleen noodzakelijke controles doen?
 • Moeder aarde is boos, heel boos: Jullie blijven me uitputten? Jullie blijven reizen? Jullie blijven consuMEREN zonder ho! Ondanks alle oproepen en waarschuwingen is er geen ho. Het móet stoppen. Nú! Corona! En inderdaad, nu stoppen we massaal met alles waar we niet zonder leken te kunnen. Het lijkt bijna een Bijbelse boodschap. Worden de effecten van deze onthoudingsdagen op de CO2 uitstoot gemeten? Ik ben daar wel nieuwsgierig naar.
 • In hoeverre kun je tegelijkertijd ziek zijn door het COVID-19 en het influenzavirus? Of 'beschermt' de ene virusziekte besmetting door een ander virus?
 • Heeft het zin om je woning elke dag goed te luchten? Dan kan het virus lekker wegwaaien, zou je denken.
 • Waarom word er nog geen thuistest ingevoerd voor corona? Met name voor mensen die wel serieuze klachten hebben maar nergens gehoor vinden.

Om 9.30 en om 18.00 uur biedt NPO Radio 1 een spreekuur over corona-vragen van luisteraars.

Ster advertentie
Ster advertentie