Geschiedenis
MAX

Levensverhaal van 47 jaar geleden overleden Mathilde Willink: 'Een levend kunstwerk'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Levensverhaal van 47 jaar geleden overleden Mathilde Willink: 'Een levend kunstwerk'

Vandaag in 1977 werd de beroemde Mathilde Willink dood gevonden op haar hemelbed. Willink was een levend kunstwerk, een modekoningin, een societyfiguur en de echtgenote van de beroemde kunstschilder Carel Willink. In Villa VdB verkennen we haar leven en bijzondere persoonlijkheid met Lisette de Zoete, schrijver van de biografie Mathilde: muze, mythe, mysterie.

Lisette de Zoete was nog niet geboren toen Willink geboren werd, toch was ze al jong geïntrigeerd. "Ik heb altijd al een fascinatie voor haar gehad. Zo'n excentriek iemand, ik vond dat echt fantastisch. Ik was gefascineerd door dit soort vrouwen." Veel jongere mensen zijn niet bekend met Mathilde, ziet ook De Zoete. "Ik geef pubers les en zij hebben ook geen idee."

Wie was ze? "Een Zeeuws meisje, geboren in Terneuzen en ging in 1959 naar Amsterdam. Daarvoor viel ze al wel op: ze was zo ontzettend intelligent, vakken als Grieks en Latijn vloog ze doorheen. Ze was de oudste van vijf meiden en ging naar Amsterdam om kunstgeschiedenis met Grieks en Latijn te studeren. Ze viel altijd al op."

Carel Willink

Haar studie maakte ze nooit af. "Ze is op het Leidseplein gaan wonen en had een oudere man ontmoet, Julius Bierens de Haan. Die nam haar mee naar het Stedelijk Museum, waar ze betoverd raakte door de kunst van Carel Willink. "Ze dacht dat de man al 'ter ziele' was, maar Julius vertelde haar dat hij nog leefde en dat hij hem kende." Niet veel later leerde ze hem kennen en kreeg ze een relatie met Carel.

De relatie was opmerkelijk vanwege het grote leeftijdsverschil - zij was 24 en hij was veertig jaar ouder. Toch waren ze veertien jaar samen en zeven jaar getrouwd. Mathilde werd de muze van Carel: hij portretteerde haar meerdere keren. De relatie eindigde toen Willink vreemdging met een nog jongere dame, vertelt De Zoete.

Meer over Mathilde Willink in deze podcast

Mathilde's Mysterie

Mathilde's Mysterie

Fong Leng

Ze transformeerde zichzelf in een wandelend kunstwerk met behulp van de creaties van modeontwerpster Fong Leng, een getalenteerd modeontwerpster. Zij speelde een cruciale rol in het leven van Mathilde. Vanaf 1971 droeg ze alleen nog maar creaties van haar: "Ze zei: 'In de kleding van Fong Leng vind ik mijzelf, daarin kan ik de vrouw zijn die ik altijd al was.'"

Mysterieus overlijden

Op 25 oktober 1977 werd Mathilde Willink dood aangetroffen in haar hemelbed, met een kogel door haar hoofd. De vraag of het zelfmoord of moord was, blijft tot op de dag van vandaag onbeantwoord. De Zoete wijst op Mathilde's eerder uitgesproken angsten: "Ze riep al toen ze nog samen waren: 'Wat moet ik als hij sterft? Dan pleeg ik ook zelfmoord." Ook sprak ze in de laatste weken voor het einde van haar leven veel over mogelijke zelfmoord. "Ze had het veel over een drastisch einde. Ze zei dingen als: 'Ik maak er een eind aan. Ik zal niet buigen als een rietje.'"

Het mysterie werd aangewakkerd, omdat de man die haar dood trof, ook de journalist was die het nieuws naar buiten bracht: journalist Henk van der Meijden. "Dat vind ik discutabel. Hij kwam binnen om verhaal te halen, zegt hij zelf. Maar ik ben voorzichtig hiermee - het is ook al al lang geleden."

Denk je aan zelfmoord of maak je je zorgen om iemand? Praten over zelfmoord helpt en kan anoniem via de chat op www.113.nl of telefonisch op 0800-0113.

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie