Naar homepage
Geschiedenis

Rutger Bregman: 'totaal lachwekkend' om Andere Tijden van de buis te halen
VPRO

foto: Andere Tijdenfoto: Andere Tijden
  1. Nieuwschevron right
  2. Rutger Bregman: 'totaal lachwekkend' om Andere Tijden van de buis te halen

Geschiedenisprogramma Andere Tijden dreigt van de televisie te verdwijnen. Het nieuws kan op veel weerstand rekenen. Ook historici Beatrice de Graaf, Rutger Bregman en rechtshistorica Madeleijn van den Nieuwenhuizen (@zeikschrift) vinden het schandalig. Aan de hand van hun favoriete aflevering vertellen zij in OVT waarom Andere Tijden moet blijven.

Een historische vergissing

Afgelopen donderdag lekte het NPO-besluit uit dat er een einde aan geschiedenisprogramma Andere Tijden zou komen. Na 21 jaar en ruim achthonderd uitzendingen zullen de reguliere uitzendingen van Andere Tijden vanaf volgend jaar plaatsmaken voor andere programmering. Andere Tijden zal eventueel in een andere vorm doorbestaan, via losse specials of podcasts.

"Ik schrok enorm toen ik dit zag," vertelt Beatrice de Graaf, "Andere Tijden op televisie is een instituut. Dat moet zichtbaar en herkenbaar blijven." De Graaf waardeert hoe Andere Tijden vastgeroeste ideeën over de geschiedenis heeft weten open te breken door de jaren heen. Ter illustratie haalt ze de uitzending over verzetsstrijdster Truus Menger-Oversteegen aan. "Lange tijd dachten we dat vrouwen een ondersteunende rol in het verzet speelden. Met het verhaal van Menger-Oversteegen legt Andere Tijden op tafel dat vrouwen op de voorgrond traden. Andere Tijden brengt dit inzicht de huiskamer binnen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Niet te beoordelen op kijkcijfers

Rutger Bregman wijst op de waarde van het oorspronkelijke historische onderzoek, dat aan de basis van uitzendingen van Andere Tijden ligt. "Voor zulk onderzoek heb je een vaste redactie nodig met kennis en onderzoekstalent. Dat moet worden versterkt in plaats van gesloopt." Madeleijn van den Nieuwenhuizen onderstreept het belang van een vaste redactie, omdat die ervaring meebrengen en op elkaar ingespeeld zijn.

Vanwege het unieke onderzoek vindt Bregman dat je een programma als Andere Tijden niet zou moeten beoordelen op kijkcijfers. "Dat zal decennia later nog impact hebben en bekeken worden."

Quote

Het is kortzichtig om Andere Tijden op kijkcijfers te beoordelen.

Rutger Bregman

Juist voor jongeren

De NPO legt de laatste tijd extra nadruk op het bereiken van jongere kijkers. Het gebrek aan 'jong publiek' van Andere Tijden is één van de argumenten waarmee de NPO haar besluit verdedigt. Alledrie de historici zijn het in OVT niet eens met deze redenering. Volgens hen bereikt Andere Tijden op een andere manier wel degelijk de jongere kijker, namelijk via het onderwijs.

Van den Nieuwenhuizen erkent dat Andere Tijden slecht wordt bekeken door jongeren, maar -zo benadrukt ze- dat geldt voor de hele televisielinie. Jongeren zijn nu eenmaal minder televisie gaan kijken in het algemeen, vertelt ze. "Een kwalitatief programma van de buis halen helpt daar niet tegen. De educatieve waarde van Andere Tijden wordt niet meegeteld."

Wil je ook dat Andere Tijden blijft? Teken dan hier de petitie.

Niets missen van OVT?

Hou dan de website van OVT in de gaten, abonneer je op de podcast, of volg het programma via Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie