Geschiedenis
VPRO

Historisch verantwoorde podcasttips van OVT

foto: Library of Congressfoto: Library of Congress
  1. Nieuwschevron right
  2. Historisch verantwoorde podcasttips van OVT

Het is koud en de dagen worden steeds donkerder. Ultiem podcastweer! Maar tegenwoordig zijn er zó veel podcasts, dat je waarschijnlijk niet weet wat je moet luisteren. Gelukkig heeft OVT-redacteur Christianne Alvarado de beste -en historisch verantwoorde- podcasts voor je op een rijtje gezet:

In de uitzending geeft Alvarado vier tips. De eerste is Tante Jos (KRO-NCRV) over oorlogsheldin Jos Gemmeke, de oudtante van radiomaker Mijke van Wijk. Jos is de tweede en laatste vrouw ooit die onderscheiden is met de Militaire Willems-Orde. Dat was voor haar werk in het verzet. Ook werd ze door MI5, de Britse veiligheidsdienst, getraind om als spion in Nederland aan de slag te gaan. Van Wijk wist niet zo veel over haar tante, en des te dieper ze graaft in het verleden, des te meer twijfel ontstaat over de sterke verhalen die haar tante verteld heeft.

De tweede tip is Pension Idzerda. Over deze radiopionier Hanso Idzerda die precies 100 jaar geleden de eerste radiouitzending maakte, weten we niet zo veel. Gelukkig vond radiomaker Mathijs Deen op Marktplaats een aantal 78-toerenplaten terug met daarop de stem van Idzerda. Vanuit zijn pension, kort voor zijn dood in 1944, spreekt deze radionerd de luisteraar toe. Dit prachtige hoorspel vermengt feit en fictie op een hele slimme en mooie manier. Alvarado raadt je aan dit verhaal -dat je vindt in de reeks 'De Verhalen'- te luisteren bij kaarslicht, diep onder de dekens, en met je ogen dicht.

De allerbeste podcast van 2019 (tot nu toe) is volgens Alvarado Dolly Parton's America. De Verenigde Staten lijken hopeloos verscheurd. Toch is er één iemand die iedereen lijkt samen te brengen, van de hillbillies tot the gays: iedereen houdt van Dolly Parton. Hoe kan dat? Maker Jad Abumrad praat met Dolly zelf, experts -laten we ze Dollylogen noemen-, fans en familieleden om erachter te komen wat haar zo populair maakt. Al kijkende door de lens van Dolly naar Amerika, leren we over het verleden en begrijpen we meer van het nu.

De laatste aanrader is De film als een kroket. Daarin kijken moeder Adeline van Lier en dochter MaxMijs Brouwer samen naar oude Nederlandse speelfilms, met de gedachte: als je weet wat erin zit wordt het lekkerder (net als een kroket). Want ook Alvarado snapt vaak niet zo veel van die oude Nederlandse films. Moeder en dochter bekijken de film in zijn context, en zo leren we ook iets over de toenmalige tijdgeest.

Wil je meer historische verantwoorde podcasttips? Vind in deze link alle tips uit de uitzending met nog een aantal bonustips terug.

Meer OVT?

OVT is een historisch radioprogramma met actueel nieuws over geschiedenis, columns en documentaires. OVT wordt wekelijks uitgezonden op zondagochtend van 10.00 tot 12.00 uur. Volg OVT op Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie