Geschiedenis
VPRO

Mathieu ontdekte dat zijn betovergrootvader een bijna vergeten held van Suriname is

foto: Brian Elstak
  1. Nieuwschevron right
  2. Mathieu ontdekte dat zijn betovergrootvader een bijna vergeten held van Suriname is

In de vierdelige podcast Een verborgen Surinaamse schat onderzoekt theatermaker Mathieu Wijdeven het leven en werk van G.G.T. Rustwijk: schrijver, dichter, theatermaker, schilder en een agitator tegen het koloniale bewind in Suriname. Wie was hij? Wat is zijn betekenis voor deze tijd? En waarom wist Mathieu tot voor kort niet van zijn bestaan, terwijl G.G.T. Rustwijk zijn betovergrootvader is?

Het waarom beantwoord

George Gerardus Theodorus Rustwijk, beter bekend als G.G.T. Rustwijk, is in 1862 geboren in Suriname, één jaar voor de officiële afschaffing van de slavernij. Over die periode, waarin de voorheen tot slaaf gemaakten nog lang niet vrij waren, horen we niet vaak. Rustwijks leven en werk zijn erdoor gevormd.

Rustwijks dichtbundel Matrozenrozen was de eerste dichtbundel ooit gepubliceerd in Suriname. Eén van zijn kunstwerken was onlangs nog in het Stedelijk Museum te zien. Zijn opmerkelijkste werk is waarschijnlijk 'Het waarom beantwoord': een vijf uur durende onemanshow en theaterspektakel dat hij speciaal schreef voor een koloniale commissie die in 1911 Suriname was om te kijken hoe er na de afschaffing van de slavernij nog geld kon worden verdiend met de kolonie.

Mathieu Wijdeven zoekt naar de sporen van deze Rustwijk, zijn betovergrootvader in de podcast Een verborgen Surinaamse schat. De eerste twee afleveringen zijn nu te luisteren:

Illustratie van dichtbundel Matrozenrozen

foto: Brian Elstak

Eerste Surinaamse dichtbundel

Mathieu weet weinig over Suriname en heeft zich nooit verdiept in zijn achtergrond. Maar nu hij een voorvader heeft gevonden die zich dapper weerde tegen de zittende macht en die ook nog eens kunstenaar was, net als hij, ontsteekt er een nieuw vuur in hem.

#1 - Matrozenrozen - Een verborgen Surinaamse schat

Missende puzzelstukjes

Mathieu Wijdeven onderzoekt hoe het leven van zijn betovergrootvader eruit zag, zo vlak na de afschaffing van de slavernij. Een periode waar we zelden over horen en waarin zwarte mensen bij lange na niet vrij waren.

Mathieu leert zijn betovergrootvader steeds beter kennen. Maar er zijn nog steeds missende puzzelstukjes. En dus probeert Mathieu hem dichterbij te halen, de 21e eeuw in.

#2 - Missende puzzelstukjes - Een verborgen Surinaamse schat

Podcast: Een verborgen Surinaamse schat

In de OVT-podcast Een verborgen Surinaamse schat voor NPO Radio 1 onderzoekt theatermaker Mathieu Wijdeven het leven en werk van zijn voorvader G.G.T. Rustwijk. Daarbij stuit hij onder andere op de teksten van Het waarom beantwoord: een vijf uur durend theaterspektakel dat zijn voorvader speciaal schreef voor een koloniale commissie. Wie was G.G.T Rustwijk? Wat betekent hij voor zijn tijd? En waarom wist Mathieu tot voor kort niet van zijn bestaan?

Luister naar Een verborgen Surinaamse schat via NPO Radio 1, of in je favoriete podcastapp.

Ster advertentie
Ster advertentie