Geschiedenis
NOS

'Er gaan zo veel deuren open', slavenregisters Curaçao online

foto: Nationaal Archieffoto: Nationaal Archief
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Er gaan zo veel deuren open', slavenregisters Curaçao online

Het Nationaal Archief zet vandaag de slavenregisters van Curaçao op de website. Daarmee wordt het voor iedereen mogelijk om onderzoek te doen, bijvoorbeeld naar de geschiedenis van voorouders.

Video niet beschikbaar

In het register staat een overzicht van zo'n 21.000 mensen die op Curaçao in slavernij leefden tussen 1839 en 1863. Daarnaast is er een registratie van vrijgemaakte slaven. In 1863 kregen die mensen die uit de slavernij bevrijd werden verplicht een achternaam.

"Slaven mochten namelijk geen achternaam hebben", zegt projectleider Coen van Galen van de Radboud Universiteit Nijmegen in het NOS Radio 1 Journaal. Het online register is vooral voor veel Curaçaoënaars in Nederland een uitkomst. Die hoeven nu niet speciaal naar het eiland te komen om in de archieven te zoeken.

"Bovendien moet je echt weten hoe je erin moet zoeken om iets te vinden", zegt Van Galen. Zo komen er veel dubbele namen voor in de lijst, want bij verkoop aan een andere slavenhouder, werd een slaaf weer opnieuw ingeschreven.

Dat beaamt Christel Monsanto, die mensen helpt bij hun zoektocht in het archief. "Met dit register wordt het een stuk makkelijker, maar ik denk dat veel mensen hier nog wel hulp bij nodig hebben."

Monsanto is blij met het online register. "Het is heerlijk", zegt ze tegen correspondent Dick Drayer, voordat ze begint te lachen. "Ik zit er echt van te genieten. Er gaan zo veel deuren open, het is fantastisch!"

'Je blijft zoeken'

Een van de mensen die Monsanto helpt, is Anaisa Ravenstein. Om aanspraak te kunnen maken op een erfenis van 30 hectare grond, moest Ravenstein bewijzen dat zij en haar familie nazaten zijn van de eigenaar van dat stuk grond.

"Toen ik begon zocht ik elke dag in het archief, elke dag", zegt ze. "Van maandag tot en met vrijdag zat ik bij het Nationaal Archief Curaçao. Je verdiept je zo in je verleden, dat je maar blijft zoeken."

Naast de kwestie rond de erfenis was de zoektocht voor Ravenstein ook een emotioneel proces. "Als ik iets vond, dan huilde ik van emotie. Je bent zo blij als je iets hebt gevonden." Maar soms was het ook confronterend, zegt ze. "Christel heeft de koopaktes (van de verhandelde slaven, red.) heel duidelijk vertaald voor ons, dat was echt heel wreed om te lezen."

Ravenstein heeft met de kennis uit het archief nog iets veel waardevollers gekregen. "Eindelijk weet ik waar ik vandaan kom, waar mijn familie vandaan komt. Daardoor respecteer je je voorouders meer. Ik ben echt trots."

Curaçaose slavenregisters online: 'Er gaan deuren open'

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie