Geschiedenis

Een jongen in de oorlog, prachtige vertellingen over de Tweede Wereldoorlog

foto: Een jonge in de oorlogfoto: Een jonge in de oorlog
  1. Nieuwschevron right
  2. Een jongen in de oorlog, prachtige vertellingen over de Tweede Wereldoorlog

[NTR] Door het bombardement op het stadshart van Rotterdam in mei 1940 waren 80.000 mensen op slag dakloos. Hoe ingrijpend dit was, kan het beste worden verteld door iemand die het zelf meemaakte; Koos Postema. 75 jaar na de bevrijding vertelt de oud-presentator en verslaggever in de vijfdelige podcast Een jongen in de oorlog hoe hij de Tweede Wereldoorlog beleefde.

Trailer Een jongen in de oorlog

'Doe het dan voor je kleinkinderen'

Dick Klees las het boekje Het Bombardement (Thomas Rap, 1980) dat Koos veertig jaar geleden schreef en hoorde daarbij in gedachten de stem van deze geboren verteller. Zo ontstond het idee Postema te benaderen om zijn verhaal in een podcast aan hem te vertellen.

"Postema vroeg mij steeds wat een podcast nu eigenlijk was", vertelt Klees. "Dat het niets meer is dan radio, uitgebreid met veel gebruiksgemakken, maakte het medium voor hem interessant. Maar nog hapte hij niet toe om de studio in te gaan. De aansporing 'doe het dan voor je kleinkinderen', bleek een argument dat opa Postema niet kon weerstaan. Zo werd de 87-jarige omroepcoryfee waarschijnlijk de oudste podcaster van het land."

Koos Postema en Dick Klees

Van het Bombardement tot de bevrijding

In de podcast maken we kennis met Koos' moeder, die al jong weduwe werd, zijn zusjes Aagje en Lenie, zijn broer Jan en oom Ger. Ieder van hen heeft spannende jaren beleefd. De kleine Koos grifte dat alles in zijn geheugen. Vanzelfsprekend begint de serie bij het bombardement op Rotterdam op 14 mei 1940 en zijn in de laatste aflevering de bevrijdingsverhalen te horen.

Maar verder worden de gebeurtenissen niet noodzakelijkerwijs in chronologische volgorde verteld, waardoor in iedere aflevering een ontwikkeling met afwisseling ontstaat. Voeg daarbij de onderkoelde, vaak humoristische stijl van Koos Postema en een geschiedenisles wordt op slag een aantrekkelijke tijdsbesteding.

Met de vertellingen van Koos Postema komt een historische gebeurtenis die de wereld veranderde, heel dichtbij. De impact op een gewoon gezin wordt ineens voelbaar door veel kleine, persoonlijke details.

Een jongen in de oorlog

Koos Postema over het bombardement op Rotterdam en de oorlogsjaren daarna in een podcast van Dick Klees. Luister nu via NPO Radio 1 en de bekende podcastplatforms.

Ster advertentie
Ster advertentie