Geschiedenis
VPRO

Wie gaat de verkiezingen in Zuid-Afrika winnen?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wie gaat de verkiezingen in Zuid-Afrika winnen?

Aanstaande woensdag gaat Zuid-Afrika naar de stembus. Precies 25 jaar geleden vonden daar de eerste democratische verkiezingen plaats. Daarbij kwam Nelson Mandela als winnaar uit de bus kwam. Zijn partij, het ANC, is nog steeds de grootste, maar de geloofwaardigheid is de afgelopen jaren ernstig gedaald en er zijn andere partijen in opkomst. Voor een vooruitblik – en een terugblik zat historicus Jan-Bart Gewald, directeur van het Afrika Studiecentrum in Leiden, aan tafel bij OVT.

Gewald is net terug uit Zuid Afrika. De beste uitkomst van de verkiezingen zou volgens hem 60% voor het ANC zijn, maar hij vermoedt niet dat de partij dat gaat behalen. Jongeren stemmen er niet op, en de schandalen rondom Jacob Zuma helpen ook niet mee. Een kleinere meerderheid van de stemmen zal een waarschijnlijker uitkomst zijn.

Meer OVT?

OVT is een historisch radioprogramma met actueel nieuws over geschiedenis, columns en documentaires. OVT wordt wekelijks uitgezonden op zondagochtend van 10.00 tot 12.00 uur. Volg OVT op Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie