Geschiedenis
MAX

Tinder bestaat vandaag 11 jaar: 'We swipen vooral als tijdverdrijf'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Tinder bestaat vandaag 11 jaar: 'We swipen vooral als tijdverdrijf'

Op deze dag, 12 september 2023, is het elf jaar geleden dat datingapp Tinder geïntroduceerd werd. Maandelijks swipen zo’n 75 miljoen mensen wereldwijd erop los. Hoewel de app vooral om daten draait, is dat niet de belangrijkste reden voor gebruikers om actief te tinderen, vertelt klinisch psychologe Elisabeth Timmermans in Villa VdB.

Kritiek

In 2015 kwamen er in de media veel kritische vragen over de datingapp, vertelt Timmermans. Klopt het dat we door datingapps als Tinder meer op zoek gaan naar losse seksuele contacten? En verliezen we de kunst van het daten? Timmermans deed er onderzoek naar. "De eerste stap was om erachter te komen waarom gebruiken we datingapps nou eigenlijk. Het bleek niet te gaan om seks, ook niet om liefde, maar het was tijdverdrijf."

Verveling

Het blijkt namelijk dat we via zulke apps een manier zoeken om verveling tegen te gaan. "Het verbaast veel mensen", zegt de auteur van Liefde in tijden van Tinder, "maar ergens ook weer niet. Ze doen het zelf ook. Swipen terwijl je op het toilet zit, of als je op de trein staat te wachten."

Haat-liefdeverhouding

Toch kan Tinder ook succesvol zijn voor liefde. Zelf heeft Timmermans haar relatie te danken aan de datingapp. Maar na elf jaar Tinder, ziet de auteur ook datemoeheid ontstaan. "Mensen gaan een haat-liefdeverhouding creëren met apps als Tinder. Ze gebruiken het een tijdje, hebben een frustrerende of pijnlijke ervaring en smijten het weer van de telefoon af. Totdat ze weer een succesverhaal horen."

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie