Cultuur & Media
MAX

Online daten biedt kansen, maar ook risico’s: 'Er wordt veel misbruik van gemaakt'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Online daten biedt kansen, maar ook risico’s: 'Er wordt veel misbruik van gemaakt'

Tinder, Grindr, Parship, Bumble, Fruitz: het aanbod van dating apps is vrijwel eindeloos.
Als je online gaat daten kun je mooie ervaringen opdoen en zelfs de ware
vinden. Maar er zijn ook minder fraaie verhalen, zoals ongewenste avances en
seksuele intimidatie. De Vlaamse onderzoekster Lara Hallam schreef er een boek
over: Online dating: The Good, The Bad and The Ugly.

Succesverhalen

Er zijn zeker succesverhalen te vertellen als het gaat om online daten, vertelt Lara: "Voor mijn boek heb ik een koppel geïnterviewd: Steve en Alix. Steve gebruikte altijd dezelfde openingszin: Hoeveel weegt een ijsbeer? Alix had geen idee dat het een klassieke openingszin was waarop het antwoord was: genoeg om het ijs te breken. Ze ging daadwerkelijk op Google opzoeken hoeveel een gemiddelde ijsbeer weegt. Ze hebben nu een zoontje samen. Dus Steve's openingszin had eindelijk succes", vertelt Hallam in Villa VdB.

Online daten vergroot de kans om iemand te ontmoeten enorm. Het positieve is volgens Hallam dat je in contact komt met mensen die je offline niet zou tegenkomen.

Quote

Wees authentiek en laat je profiel controleren door vrienden

Dr. Lara Hallam

Anonimiteit

"Jammer genoeg wordt er ook misbruik gemaakt van de anonimiteit die je hebt op dating apps. Een jonge man die ik sprak leerde een vrouw kennen op Tinder. De toon werd snel pikant en zij vroeg om naaktfoto’s. Daarna stopte het contact. Een paar weken later zag hij een mannennaam staan bij dit contact in zijn telefoon. Het bleek een catfish te zijn: iemand die een valse online identiteit creëert om je te misleiden."

Als je online wil gaan daten moet je eerst bepalen waarom je dat wil, aldus Lara Hallam. "Is het uit nieuwsgierigheid, is het om liefde te vinden of is het voor een onenightstand?

Tip bij het maken van een datingprofiel

Op basis daarvan kan je beslissen welke datingsite het beste voor jou is." En dan de belangrijkste tip bij het maken van een profiel van jezelf: "Wees authentiek en laat je profiel controleren door vrienden want die kennen jou het beste!" Als je je mooier voordoet, zal je immers bij de eerste offline date snel door de mand vallen.

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie