Geschiedenis
VPRO

Ongecensureerde foto's laten andere kant van de Landing op Iwo Jima zien

foto: Ingleby
  1. Nieuwschevron right
  2. Ongecensureerde foto's laten andere kant van de Landing op Iwo Jima zien

De Amsterdamse fotograaf Marianne Ingleby erfde in 2012 het archief van haar Amerikaanse opa, Bruce Elkus. Hij werkte tijdens de Tweede Wereldoorlog als fotograaf in dienst van het Amerikaanse leger. De foto's die hij schoot onthullen een heel ander beeld dan de bekende foto van de Landing op Iwo Jima in Japan.

Het Spoor Terug: Operatie Onthechting, deel 1

Het Spoor Terug: Operatie Onthechting - deel 2

'Raising the Flag on Iwo Jima'?

In 1945 legde Bruce Elkus het staartje van de oorlog op het Japanse eiland Iwo Jima vast op de gevoelige plaat. De rauwe en heftige foto's geven een heel ander en veel ongenuanceerder beeld van de oorlogsstrijd dan de wereldberoemde, heroïsche foto 'Raising the Flag on Iwo Jima'.

Als je zo'n archief erft, hoe verhoud je je daar dan tegenover? In Operatie onthechting, het tweedelige Spoor Terug (OVT) gemaakt door Laura Stek, praat Marianne Ingleby met hoogbejaarde oorlogsveteranen, deskundigen en historici.

Ze gaat op onderzoek uit om te achterhalen in hoeverre het archief van haar opa uniek is. Militair historicus Douglas Nash: "Het archief van Elkus is absoluut uniek archief, dat hij waarschijnlijk bewust buiten de censuur van het Amerikaans leger heeft gehouden." En probeert zo dichter bij de oorlogservaring van haar opa te komen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Tweedelige audiodocumentaire

De twee delen van Operatie Onthechting kon je horen je op zondagochtend 3 en 10 mei 2020 in OVT's Het Spoor Terug. Operatie Onthechting is een coproductie van VPRO & Prospektor, gemaakt door Laura Stek in samenwerking met Marianne Ingleby, onder eindredactie van Eefje Blankevoort. Het is mede mogelijk gemaakt door het NPO-fonds.

Niets missen van OVT?

Hou dan de website van OVT in de gaten, of volg het programma via Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie