Geschiedenis
VPRO

Een standbeeld voor Corry Tendeloo

foto: Het Nationaal Archieffoto: Het Nationaal Archief
  1. Nieuwschevron right
  2. Een standbeeld voor Corry Tendeloo

Tot 1956 kon je als getrouwde vrouw niet zelf een bankrekening openen, je was namelijk 'handelingsonbekwaam'. Degene die dat uit de wet wist te schrappen, verdient een standbeeld. Toch? Dat betoogde Madeleijn van den Nieuwenhuizen -het brein achter het Instagramaccount Zeikschrift- vanochtend bij OVT:

Madeleijn van den Nieuwenhuizen over Corry Tendeloo

Video niet beschikbaar

Waarom een standbeeld?

In haar column voor VOGUE die morgen (17 juni) verschijnt, schrijft Van den Nieuwenhuizen over haar oma. Die had geen beschikking over het geld thuis, dat had haar man. Dat was omdat getrouwde vrouwen volgens het burgerlijk wetboek 'handelingsonbekwaam' waren. Daarnaast werden vrouwen als ze trouwden ontslagen als ze voor de overheid werkten. Een vrouw hoorde immers thuis te zijn om voor haar kinderen te zorgen.

Corry Tendeloo zorgde dat deze twee onrechten afgeschaft werden. Daarom verdient ze een standbeeld, volgens Madeleijn van den Nieuwenhuizen. Hedy D'Ancona, ook te gast in de studio, sluit zich daar volledig bij aan. Zij herinnert zich ook nog vrouwen die gedwongen ontslagen werden en daar nog lange tijd boos over waren.

Bron: Madeleijn van den Nieuwenhuizen

Wie was Corry Tendeloo?

Corry Tendeloo werd geboren op Sumatra in 1897. Ze was vanaf 1927 werkzaam als advocaat en was tussen 1945 en haar dood in 1956 lid van de Tweede Kamer voor de PvdA. Ze was een van de eerste feministen in de Kamer en zorgde dus voor twee belangrijke veranderingen in het leven van de vrouw in die tijd: de afschaffing van de handelingsonbekwaamheid en verplicht ontslag bij overheidsdienst voor getrouwde vrouwen. Ze werkte door tot op haar ziektebed, en kon nog op het nippertje meemaken dat de handelingsonbekwaamheid werd afgeschaft voordat ze stierf aan kanker.

En nu een standbeeld

Omdat we herinnerd willen worden aan ons verleden richten we standbeelden op. Daarom moet Tendeloo, betoogt Van den Nieuwenhuizen, een standbeeld krijgen. We vergeten te makkelijk dat vrouwen nog maar 63 jaar vrij zijn om over hun eigen portemonnee te beschikken. En pas als we ons bewust van het verleden, kunnen we het heden begrijpen.

Ben je overtuigd? Verdient Tendeloo een standbeeld? Teken dan de petitie en vind meer informatie over deze actie op: www.standbeeldvoorcorrytendeloo.nl.

Standbeeld voor Corry Tendeloo

Tendeloo's blik maakt meteen duidelijk dat met haar niet te sollen is. Bron: Nationaal Archief

Meer OVT?

Waar en wie je ook bent, alles is gevormd door het verleden. OVT is hét geschiedenisprogramma van de VPRO. Je hoort gesprekken over alles wat met geschiedenis te maken heeft: geheime familiegeschiedenissen, historische gebeurtenissen en zaken uit het verleden die nu opnieuw belangrijk, interessant en bijzonder zijn.

OVT is een historisch radioprogramma met actueel nieuws over geschiedenis, columns en documentaires. OVT wordt wekelijks uitgezonden op zondagochtend van 10.00 tot 12.00 uur. Volg OVT op Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie