Geschiedenis
HUMAN

'Gaat dit poppetje ons land beschermen?' 80 jaar vrouwelijke politieagenten in Nederland

foto: Elsie Vermeer / HUMAN
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Gaat dit poppetje ons land beschermen?' 80 jaar vrouwelijke politieagenten in Nederland

Hoe zag het leven van de eerste vrouwelijke politieagent van Nederland eruit? Het biografieprogramma Wat blijft verkende zondag het verhaal van Trees Keultjes. Ze kon het politiebureau in de jaren vijftig alleen via de zijingang betreden, maar werkte 44 jaar vol overgave. Zo maakte ze de weg vrij voor de huidige generatie. Jeugdagent Kim van der Weij bijvoorbeeld, die zich net als Keultjes richt op jongeren. Naar aanleiding van Wat blijft sprak Van der Weij over het werk van een vrouwelijke agent in 2023, en het nalatenschap van Trees Keultjes.

Wat blijft

Hoe gaat een jeugdagent om met pesten? En wat ligt er eigenlijk allemaal in de achterbak van een politieauto? Van der Weij werkt al zestien jaar voor de Politie Eenheid Amsterdam - als jeugdagent, noodhulpverlener én via sociale media. Met die combinatie wil ze de mens achter het uniform laten zien, vertelt ze aan Wat blijft: "Als jeugdagent kan ik mensen op straat bereiken, even een praatje maken als ik surveilleer. Maar met sociale media laat ik zien dat de politie veel meer doet dan bekeuringen uitschrijven of achter een paal staan flitsen. We zijn benaderbaar, je kunt met ons praten."

foto: Elsie Vermeer / HUMAN

Jeugdagent Kim van der Weij

Het verhaal van Trees Keultjes laat zien dat politiewerk te lang werd gezien als mannenberoep, stelt Van der Weij. Dat kon je goed terugzien in Trees' werkzaamheden: ze mocht alleen verkeerslessen geven op school, en in een bioscoop controleren of kinderen wel oud genoeg waren voor de film die ze gingen zien. Vandaag is dat gelukkig anders. Toen Kim van der Weij op haar achttiende bij de politie solliciteerde, voelde dat heel gewoon: "Er werd niet getwijfeld of ik het als vrouw wel aankon, maar gewoon gekeken of ik geschikt was voor het werk."

Quote

Onderschat vrouwen maar, want dan kom je van een koude kermis thuis als je opeens door ons wordt aangehouden.

Jeugdagent Kim van der Weij

Toch loop je ook nu als vrouwelijke agent nog tegen vooroordelen aan. Zo vertelt Kim van der Weij dat ze nog weleens onderschat wordt op straat: "Soms reageert iemand op mijn foto met: 'Gaat dit poppetje ons land kunnen beschermen?'" Toch ziet ze die onderschatting juist als kracht: "Onderschat vrouwen maar, want dan kom je van een koude kermis thuis als je opeens door ons wordt aangehouden."

Luister voor het hele levensverhaal van Trees Keultjes naar Wat blijft, een radioprogramma en podcastserie van HUMAN. Lees hier het volledige interview met Kim van der Weij.

Wat blijft

Wat blijft als we er niet meer zijn? En welke inspiratie kunnen we halen uit de levensverhalen van anderen? Van voetballers, kunstenaars en politici tot lokale helden: Wat blijft belicht van bekende mensen een kant die je nog niet kent en diept verhalen op van nog onbekende en onderbelichte mensen die de moeite waard zijn om te leren kennen.

Luister naar Wat blijft: elke zondag om middernacht via NPO Radio 1 of in je podcastapp.

Ster advertentie
Ster advertentie