Geschiedenis
VPRO

Cuba geneest de wereld van corona

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Cuba geneest de wereld van corona

Afgelopen weekend arriveerden Cubaanse artsen in Italië om het land te helpen in de bestrijding van corona. En niet alleen Italië, ook Suriname, Guyana, Jamaica en meer landen kunnen rekenen op medische steun van het communistische eiland in de coronastrijd. Maar ook in de ebolabestrijding waren Cubaanse medici essentieel. Waarom doet Cuba dit?

Huisarts en docent aan het Leids Universitair Medisch Centrum Paul Jonas organiseert het enige lopende uitwisselingsprogramma met Cuba, waarbij studenten geneeskunde en verpleegkunde het Cubaanse gezondheidssysteem leren kennen. Paul Jonas is te gast in OVT.

Cuba geneest de wereld van corona

Cubanen schieten te hulp

"In Cuba zijn heel veel artsen. Er is daar veel expertise", vertelt Paul Jonas. "Daarom kunnen ze zo solidair zijn met de rest van de wereld." Dat de Cubanen te hulp schieten waar nodig begon al in 1960 met de aardbeving in Chili. Een paar jaar daarna werd Cubaans zorgpersoneel naar Algerije gestuurd. "Inmiddels doen ze het dus al ruim 50 jaar."

Quote

Cubanen hebben veel gezondheidssystemen opgezet en de traditie van Cubaanse hulp is lang

Paul Jonas

"Het specifieke van de Cubaanse hulp in het buitenland is dat er mensen geholpen worden om zichzelf te helpen. En ze passen zich aan aan de bestaande situatie. Dat is heel anders dan de ontwikkelingshulp zoals wij die kennen."

Bovendien wordt er in het Cubaanse zorgsysteem veel meer gekeken naar de genezing van het collectief. "Maar die Cubaanse aanpak werkt in Nederland gewoon niet zo. Hier worden mensen, over het algemeen, eerst ziek, en vervolgens voor heel veel geld beter gemaakt. Daarbij wordt er in Nederland vooral gekeken naar de individuele maat van de dingen, en dus niet zo zeer naar het collectief", aldus Jonas.

In eerste instantie was Cuba solidair met de rest van de wereld, was het een soort traditie in het land. "Tegenwoordig is het een mix, wordt er ook geld mee verdiend. Zelfs 10 procent van de Cubaanse staatsbegroting wordt gewonnen uit de hulpverlening."

Paul Jonas vertelt over het Cubaanse zorgsysteem in OVT

Video niet beschikbaar

Niets missen van OVT?

Hou dan de website van OVT in de gaten, of volg het programma via Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie