Geschiedenis

De Koerden voelen zich alwéér in de steek gelaten door Westerse bondgenoten

VPRO
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. De Koerden voelen zich alwéér in de steek gelaten door Westerse bondgenoten

De ontsteltenis is even groot als de machteloosheid. De Verenigde Staten trokken zich vorige week terug uit Noord-Syrië. IS is verslagen, en dus hebben ze daar niets meer te zoeken, aldus president Trump. Kind van de rekening zijn de Koerden, die er nu alleen voor staan tegen het oprukkende Turkse leger. De Turken zien de Koerden als terroristen, en zien hen het liefst allemaal verdwijnen.

En Europa? Europa staat erbij en kijkt ernaar, eigenlijk kunnen ze niets doen. "Het probleem van Europa is, is dat ze niet in staat zijn iets te veranderen aan deze situatie. Europa is namelijk een economische wereldmacht, maar politiek en militair is het dat niet. Wil Europa in dit soort situaties kunnen ingrijpen, moet er meer geïnvesteerd worden in defensie en militaire samenwerking. En er moet bereidheid komen om in te grijpen", vertelt historicus en arabist Gert Jan Geling in OVT.

De Koerden voelen zich in de steek gelaten, zeker door de Amerikanen. En het is niet de eerste keer dat het volk zich in de steek gelaten voelt door Westerse bondgenoten.


Quote

Voor de Koerden voelt dit als een verraad van de Verenigde Staten: het waren bondgenoten in de strijd tegen IS

Gert Jan Geling


De Koerden stonden er door de geschiedenis heen vaak alleen voor. Na de Eerste Wereldoorlog, in 1920, werd hen door de geallieerden een eigen staat beloofd, een eigen Koerdistan. Maar nog steeds, al bijna honderd jaar later, is het nog steeds een volk zonder land. Maar hoe kwam dat en kunnen ze ooit een volk mét land worden?

Wie zijn de Koerden eigenlijk?

Koerden zijn een volk zonder land. Er bestaan zo'n 35 miljoen mensen die zichzelf Koerdisch noemen. Ze leven verspreid over Iran, Irak, Turkije en Syrië. Het volk is erg nationalistisch en strijdbaar, mede dankzij hun onderdrukking. Ze hebben nooit een eigen land gehad. De Koerden zijn een van de vele volken die relatief autonoom opereerde in Ottomaanse Rijk.

Koerdische demonstratie in 1985

Koerdische demonstratie in 2019

Meer OVT?

OVT is een historisch radioprogramma met actueel nieuws over geschiedenis, columns en documentaires. OVT wordt wekelijks uitgezonden op zondagochtend van 10.00 tot 12.00 uur. Volg OVT op Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie