Geschiedenis
BNNVARA

Nederland lag plat door Soundmixshow: oproep tot bellen zorgde voor complete chaos

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nederland lag plat door Soundmixshow: oproep tot bellen zorgde voor complete chaos

In 1988 was Nederland even telefonisch niet bereikbaar door de Soundmixshow. De avond begon met een oproep om de studio in Aalsmeer te bellen. Die onschuldige oproep had complete chaos als gevolg. Hoe kon dat gebeuren? Dat vertelt niemand minder dan Henny Huisman in J.G.L.W.

Bij de telefooncentrales in Amsterdam, die de telefoontjes moesten doorschakelen naar Aalsmeer, werden verschillende zekeringen vervangen en het telefoonverkeer in de omgeving van die centrales lag plat. En dat allemaal op die ene avond in 1988, de avond die iedereen zich natuurlijk levendig herinnert, want wie zat er nou niet aan de buis gekluisterd voor een zinderende finale van de Soundmixshow.

Stemmen voor een favoriete kandidaat kon via de telefoon en voor het eerst in de geschiedenis van televisie hadden kandidaten een eigen telefoonnummer. "Er was ons verzekerd dat er zeker 1,3 miljoen mensen tegelijk zouden kunnen bellen", vertelt Huisman.

Vliegtuigen niet landen, nooddiensten onbereikbaar

Maar wat bleek: dat kon niet. "Punt één: er hadden al 500.000 mensen gebeld terwijl ik de hele uitzending had gezegd 'u moet wachten tot ik zeg, ja, u kunt nu bellen'. Dus de meter moest toen weer op nul. Toen was er een moment dat ze allemaal tegelijk gingen bellen en – dat hebben we later uitgezocht – toen gingen ze ook elkaar bellen, van 'meid, op wie heb jij gestemd'. Dus ze gingen elkaar na het stemmen, ook allemaal bellen. En je mocht zoveel keren bellen als je wilde."

Noodaggregaten in ziekenhuizen moesten aan, vliegtuigen konden niet landen op Schiphol, contact met nooddiensten lag plat, ziekenwagens konden niet bereikt worden: het was een complete noodsituatie. Op deze actie die de geschiedenisboeken ingaat als het Henny Huisman-effect of syndroom, kwam veel kritiek, "tot Kamervragen aan toe", zegt Huisman.

Geen doden, wel gedoe

Gelukkig vielen er geen doden die avond door het Henny Huisman- effect, anders was dat natuurlijk een regelrechte ramp geweest. Het jaar erop konden mensen niet meer bellen op hun favoriete kandidaat, toen belden studenten naar willekeurige nummers en hoopten de kijkers natuurlijk dat bij hen thuis een belletje ging rinkelen.

Dat plan was misschien een beter idee dan het alternatieve stemplan: stemmen door het doortrekken van de wc. "Dus als mensen allemaal tegelijk doortrekken krijg je op een gegeven moment een piek. Maar, dat vonden ze waterverspilling, wat natuurlijk ook zo is. En het had ook iets negatiefs, 'voor Tom Jones trekt u nu door', dat klinkt niet lekker natuurlijk", zegt Huisman.

#33 - Het jaar 1988 - J.G.L.W

Jaren die ook Geen Lieverdjes Waren - JGLW

We zijn ongeveer halverwege 2020 en we kunnen nu eigenlijk al wel zeggen: dit jaar gaat de geschiedenisboekjes in als een venijnig jaar. Ieder jaar heeft natuurlijk z'n schaduwzijde, in JGLW bespreken Wouter Bouwman en Roelof de Vries de rafelrandjes van een jaar dat achter ons ligt.

Ster advertentie
Ster advertentie