Naar homepage
Economie

MKB: kleine ondernemers failliet door stikstofcrisis
KRO-NCRV

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. MKB: kleine ondernemers failliet door stikstofcrisis

Premier Mark Rutte kondigde woensdag vier maatregelen aan om de stikstofcrisis aan te pakken. Minister Stientje van Veldhoven wil voor 1 december duidelijkheid over PFAS in de grond. De nood is hoog, de politiek maakt vaart, maar voor de kleine ondernemer is 1 december mogelijk al te laat.

"Wij ondernemers zitten klem door een gebrek aan daadkracht", zegt voorzitter van MKB Nederland Jacco Vonhof. Doordat de bouw stilligt, dreigen ondernemers nu failliet te gaan. "Als een ondernemer zes weken lang wel zijn personeel moet betalen, wel de machines moet afschrijven en alles staat stil, dan gaan de kosten door maar er zijn geen opbrengsten."

Grote zorgen voor 2020

Een van die ondernemers heeft een baggerbedrijf in het zuiden van het land. "Ik zie het jaar 2020 met grote zorgen tegemoet. Als er geen ommekeer komt, verwacht ik te moeten stoppen."

Bordjes voor 100 moeten nog gemaakt

Ook de 'rotmaatregel' van Rutte om de maximumsnelheid te verlagen, gaat niet snel genoeg in werking. "Die bordjes worden nu nog gemaakt. Het wordt eind december voordat heel Nederland volhangt met bordjes van 100."

De inkomstenderving voor ondernemers loopt volgens Vonhof op tot rond één miljard euro. Het is dan ook niet vreemd dat ondernemers schadeclaims indienen. "Het andere uiterste is accepteren dat bedrijven failliet gaan en mensen hun baan kwijtraken."

Quote

Het bestaan van meerdere gezinnen staat op het spel

Een ondernemer in het Noorden van Nederland is begin dit jaar gestart in de binnenvaart, gespecialiseerd in beton. "Voor de zomer konden we de doelen makkelijk halen, maar deze zomer zien we het werk drastisch teruglopen. We hebben nog geluk, want bij andere collega's ligt het al weken stil. Het bestaan van meerdere gezinnen staat op het spel."

Hele economie in gevaar

Als bedrijven geen geld verdienen, geven ze het ook niet uit. Daardoor wordt de hele economische keten geraakt, legt Vonhof uit. "Architecten, mensen die berekeningen maken, interieurinrichters, ga zo maar door. Het is niet een afgezonderd stukje, het is de hele economie die je treft."

Nóg meer Spraakmakers?

Volg ons op Facebook, Twitter of deel je kennis en ervaring met de redactie via de Spraakmakers Community.

Ster advertentie
Ster advertentie