Economie
AVROTROS

Niet wassen of douchen om geld te besparen? 'Gelukkig wordt energiearmoede steeds meer erkend'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Niet wassen of douchen om geld te besparen? 'Gelukkig wordt energiearmoede steeds meer erkend'

Douchebeurten overslaan, wasbeurten uitstellen en eerder een warme trui dan de verwarming een graadje hoger. Het CBS en TNO brachten op wijkniveau in kaart waar er zogeheten energiearmoede heerst. Het probleem doet zich in het land voor bij mensen met een laag inkomen of mensen die in de financiële problemen zitten. Koen Straver, energiearmoede-expert van TNO, en Sophia Jeddaoui, PvdA-raadslid in gemeente Stichtse Vecht, vertellen erover bij Blok&Toine.

"Vanuit onderzoeksperspectief zeggen we vaak dat iemand energiearm is als diegene meer dan 10 procent van zijn of haar inkomen uitgeeft aan energie. Dan gaat het dus over betaalbaarheid", vertelt Koen Straver.

Hij plaatst hierbij de kanttekening dat dit niet het hele beeld schetst. "Daarom zijn we ook met andere definities aan de gang gegaan. We hebben gekeken naar mensen met een laag inkomen en een bovengemiddeld energiegebruik. In dat geval kun je verwachten dat iemand misschien minder bezig is met energie en dus nog wel iets kan besparen."

Kwalitatieve monitoring

Straver merkt dat het probleem steeds meer onder de aandacht komt. "Vooral op gemeentelijk en provinciaal niveau is er meer aandacht voor en komen er meer programma’s op."

Het is echter niet makkelijk om energiearmoede in beeld te brengen. "We hebben er al eerder voor gepleit om energiearmoede op nationaal niveau in kaart te brengen. Maar wat we ook willen voorstellen, is het opzetten van een kwalitatieve monitoring. Dit aan de hand van persoonlijke verhalen van mensen, zodat men ziet waaruit energiearmoede allemaal uit bestaat."

Inhaalslag

Sophia Jeddaoui, PvdA-raadslid van gemeente Stichtse Vecht, ziet in haar gemeente voorbeelden van energiearmoede en wilde de problemen daarom graag in kaart brengen. "Gelukkig wordt het probleem steeds meer erkend. Aan de ene kant is dat positief, maar het geeft wel aan dat we achterlopen. We hebben dus nog een inhaalslag te maken", vertelt Sophia Jeddaoui.

In gemeente Stichtse Vecht heeft de PvdA er volgens Jeddaoui voor gezorgd dat energiearmoede beleidsmatig is verankerd in de armoedenota. "De komende periode wordt gesproken met stakeholders over de aanpak. Het staat allemaal nog wel in de kinderschoenen, dus er moet goed worden gekeken wat nou de juiste aanpak is. Maar nu we allemaal bezig zijn met verduurzamen, is dit het juiste moment om energiearmoede onder de aandacht te brengen."

Energiearmoede

Blok&Toine

Mischa Blok en Toine van Peperstraten zoomen in op wat het nieuws voor jou betekent en zijn daarbij ook geïnteresseerd in jouw ervaringen. Maandag tot en met donderdag van 14.00 tot 16.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie