Economie
EO

Voormalig probleemjongeren wassen ramen: 'Het is echt een blessing'

foto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Voormalig probleemjongeren wassen ramen: 'Het is echt een blessing'

Er zijn nog altijd veel tekorten op de arbeidsmarkt, maar probleemjongeren komen moeilijk aan het werk, bijvoorbeeld als ze in de gevangenis hebben gezeten. Ondernemer Ian Smeyers vindt dat ze een tweede kans verdienen en hielp al meer dan 500 jongeren aan een baan als glazenwasser: "Heel veel jongens moeten betere rolmodellen en voorbeelden krijgen", vertelt hij in Geld of je leven.

Glazenwassersbedrijf Nelis Company helpt jongeren aan een baan

Smeyers groeide op in de Schilderswijk, waar zijn opa een glazenwassersbedrijf had. "Er waren heel veel verleidingen van de straat. Als je opgroeit waar ik opgroeide, kun je op veel plekken aan het werk, maar de vraag is hoe legaal die business zou zijn geweest", vertelt hij. Hij had zijn opa en oom als voorbeeld: "Zij lieten mij zien dat je geld kan verdienen op een eerlijke manier en toch stoer kan zijn."

Inmiddels is hij vierde generatie glazenwasser en de baas van de Nelis Company, vernoemd naar zijn opa Nelis, maar heeft hij ook een stichting waarmee hij probleemjongeren probeert aan het werk te krijgen. "Het eerste wat ik vraag is: wat moet ik voor jou regelen om te kunnen werken? Een baan regelen is niet zo moeilijk, maar ze moeten die baan kunnen houden”, vertelt hij. "Sommige jongens die uit detentie komen, hebben geen identiteitsbewijs of geen slaapplek. Als jij onder een brug ligt, kun je nergens je telefoon inpluggen om op tijd wakker te worden", geeft hij als voorbeeld.

De ondernemer ergert zich aan sommige wetten, die het mensen bemoeilijken om aan het werk te gaan. "Ik begrijp heus dat je bepaalde justitiabelen niet op bepaalde plekken wil hebben, maar je kunt toch niet zeggen dat iemand die tien jaar geleden een keer op de uitkijk heeft gestaan, nu niet mag werken?"

Blessing

Eén van de jongens die geholpen wordt is Ramos, die ook in Geld of je leven aanschuift: "Ik woonde vroeger in een instelling, ik heb een moeilijk verleden gehad", vertelt hij. "Via via kwam ik in contact met de Nelis Company en ze hebben me heel erg geholpen, het was echt een blessing. Ze helpen je met letterlijk alles en iedereen behandelt je met respect en liefde. En toen kreeg ik ook zin om mensen te helpen in het leven."

Hij is nu een opleiding aan het volgen tot pedagogisch medewerker, zodat hij andere probleemjongeren kan helpen. "Je krijgt een beeld van: ook jij kunt iets bereiken in het leven", vertelt hij. "Maar ik kan ook stage lopen bij de Nelis Company, dus ik werk er nog hoor", lacht hij.

‘Werkgevers moeten werkzoekenden met een randje veel vaker een tweede kans gunnen’ (8 augustus 2023) - Geld of je leven

Geld of je leven

Geld of je leven is een dagelijks economieprogramma van de EO. Wil je meer Geld of je leven? Alle gesprekken over de staat van de economie vind je in onze podcast.

Klik hier om je te abonneren

Ster advertentie
Ster advertentie