Economie
KRO-NCRV

'Hoe ethisch is een verdienmodel waarmee mensen in betalingsproblemen komen?'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Hoe ethisch is een verdienmodel waarmee mensen in betalingsproblemen komen?'

"Als het verdienmodel alleen is dat er verdiend wordt aan mensen die in betalingsachterstand komen en dan flinke boetes krijgen, dan hebben dit soort bedrijven er baat bij dat mensen niet terugbetalen." Dat zegt Peter van den Bosch, bestuursvoorzitter van de Stichting Bureau Krediet Registratie (BKR) bij Spraakmakers. "Hoe ethisch is dat?"

Moet je geld dat je niet hebt ook niet uitgeven? Of is het juist fijn dat de mogelijkheid bestaat om uitgaven door te schuiven? Het is vandaag Black Friday en dat is voor veel mensen een reden om flink te gaan shoppen.

Daarbij zien we dat een steeds groter deel van de online aankopen achteraf wordt betaald. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) waarschuwt voor deze regelingen. Schulden kunnen makkelijk oplopen, omdat je geen overzicht meer hebt van hoeveel geld je uitgeeft of omdat er extra kosten komen kijken bij te laat betalen. Vooral jongeren komen hierdoor in de problemen.

Bij stand.nl de stelling: 'Achteraf betalen bij online winkelen moet stoppen.'

"Je moet je afvragen: waarom bieden dit soort bedrijven 'buy now pay later-kredieten' aan?", zegt Van Den Bosch. "Er wordt geen rente berekend en dan is dus de vraag: 'Wat is het verdienmodel?' Als dit soort bedrijven er baat bij heeft dat mensen niet terugbetalen, denk ik: hoe ethisch is dat?"

'Paal en perk stellen'

Voor sommige bedrijven is dit verdienmodel goed voor 20 tot 40 procent van de omzet. "Daarmee verdien je alleen maar aan het leed van een ander", stelt de BKR-bestuurder. "Wij zeggen: Als je krediet verleent, heb je als een goed huisvader een zorgplicht en moet je op allerlei manieren voorkomen dat de klant niet in de problemen komt. Er zal dus iets moeten gebeuren om hier paal en perk aan te stellen."

'Buy now, pay later moet onder AFM toezicht'

Van Den Bosch pleit ervoor dat bedrijven die pay later-betalingen bieden onder toezicht van de AFM komen en onder de wet komen te vallen. Hij vindt dat er moet worden gekeken welke kosten inderdaad in rekening gebracht worden, omdat nu het onderliggende krediet een groter probleem kan vormen dan de kosten van de aankoop. "En uiteindelijk moet de toezichthouder kijken hoeveel mensen er nu in de problemen komen met het verdienmodel van zo’n partij. Als dat veel is dan zal zo’n partij ook onder verzwaard toezicht moeten komen."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie