Economie
BNNVARA

Steeds meer Nederlands spaargeld naar Europese banken: 'waarom is onze rente zo laag?'

foto: Unsplashfoto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Steeds meer Nederlands spaargeld naar Europese banken: 'waarom is onze rente zo laag?'

Nederlanders zijn een ster in sparen, ondanks de lage spaarrente van Nederlandse banken. Daarom wordt er steeds meer spaargeld in het buitenland geparkeerd. Eind september stond er 10,5 miljard euro op banken in andere eurolanden. Dat is bijna het dubbele van een jaar eerder, meldt De Nederlandsche Bank. Journalist Sander Heijne vertelt in De Nieuws BV hoe dat zit.

Volgens Heijne is het niet vreemd dat meer Nederlanders kiezen om hun spaargeld in het buitenland onder te brengen. "Als je kijkt naar de spaarrentes bij grote Nederlandse banken, dan is die maar een procent. Bij andere Europese banken kan je al vier procent op een deposito halen als je het een langere tijd vastzet." Dat is op een bedrag van 10.000 euro, een verschil van 100 euro rente en 400 euro rente.

Een verdubbeling aan spaargeld is dit jaar naar buitenlandse banken te gaan, maar het gaat nog steeds maar om twee procent van de Nederlandse spaarders.

Lage spaarrente

Nederlandse banken hebben een lagere spaarrente dan Europese banken omdat de banken zich dat kunnen permitteren, zegt Heijne. "In het verleden boden Nederlandse banken hogere spaarrentes aan, want ze hadden ons spaargeld nodig om uit te lenen aan anderen waar ze geld aan konden verdienen. Maar banken zijn nu goed gefinancierd, ze hebben ons spaargeld niet meer nodig."

Wat volgens Heijne zorgwekkend is voor spaarders, is dat banken nu kunnen verdienen aan ons spaargeld. "Ze kunnen het spaargeld zelf wegzetten bij de Europese Centrale Bank voor een veel hoger rentepercentage, je ziet dat dat de winsten van Nederlandse banken torenhoog zijn momenteel."

Herinneringen kredietcrisis

Ondanks de toename van Nederlands spaargeld op buitenlandse banken, zullen veel spaarders zich nog de kredietcrisis van 2008 herinneren. In die tijd kozen veel spaarders voor de aantrekkelijke spaarrente van ruim vijf procent bij de IJslandse bank Icesave. Toen de crisis uitbrak waren veel spaarders zenuwachtig of ze hun geld ooit nog terug zouden zien.

Heijne verwacht dat vanwege deze herinnering veel mensen extra na zullen denken voor ze naar een buitenlandse bank zullen gaan. "Dan voelt een Nederlandse bank toch vertrouwd. Veel mensen zullen niet de moeite nemen om naar een buitenlandse bank te gaan. Er zijn veel kleine spaarders, dus heeft het zin?"

Naar een buitenlandse bank

Geld bij een buitenlandse bank onderbrengen is volgens Heijne niet lastig, maar dat betekent niet dat hij het aanmoedigt om te doen. "Je moet zelf goed nadenken en kijken welke buitenlandse banken onder het Europese bankentoezicht vallen en onder het Europese depositogarantiestelsel." In dat stelsel is het geregeld dat als een bank failliet gaat, dat je tot 100.000 euro je geld terugkrijgt bij een Europese bank. Dat toezicht en stelsel is na de kredietcrisis van 2008 opgezet.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie