Economie

Nederlandse bedrijven getroffen door corona: 'We kunnen niets anders dan hamsteren'

NTRNOS
foto: Vincent Snijdersfoto: Vincent Snijders
  1. Nieuwschevron right
  2. Nederlandse bedrijven getroffen door corona: 'We kunnen niets anders dan hamsteren'

"Als de Chinese economie niest, is de wereldeconomie verkouden", zei Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom bij het Centraal Bureau voor de Statistiek donderdag. Nieuws en Co ging langs bij ondernemer Vincent Snijders in Sittard.

En dat blijkt, ook in Nederland. Zo zijn er deze maand al 20 procent minder schepen vanuit Aziƫ naar de Rotterdamse haven vertrokken. Ook door de lucht wordt bijna niets meer vervoerd van en naar China.

Onder meer kleding, smartphones en auto-onderdelen uit China komen daardoor niet op de plek van bestemming. Dat heeft als gevolg dat voorraden slinken. In sommige gevallen ligt zelfs de hele bedrijfsvoering stil.

'Dit is zoals elke andere crisis'

Windschermen, bougies, helmen: normaal gesproken ligt het 10.000 vierkante meter tellende magazijn van de webwinkel M2trading van Vincent Snijders vol met scooteronderdelen. Nu raken de voorraden in het Sittardse bedrijf langzaam op, want er wordt niets geleverd. Om toch wat op de planken te krijgen, is hij aan het hamsteren. "We kopen nu bij andere groothandels. Maar ook daar komt een keer een einde aan."

De productie vanuit China verplaatsen, is geen optie, zegt hij. "Je moet dan nieuwe mallen laten maken, dat is hartstikke duur en tijdrovend. Op korte termijn kunnen we niets anders doen dan hamsteren en hopen dat het weer gaat draaien."

Tot die tijd kan het gebeuren dat sommige producten uitverkocht raken, al adviseert hij klanten liever een alternatief product. "Weet je: het had elk land kunnen overkomen. Maar China is de motor van de wereld, daar komen al onze onderdelen vandaan. Van telefoons tot auto's."

Toch kijkt Vincent positief naar de toekomst. Ik maak mij geen zorgen omdat ik heel goed ben in het signaleren van problemen en dan voor oplossingen zorgen. Wat dat in dit geval is, weet ik nog niet. Maar de komende maanden maak ik mij nog geen zorgen. Dit is niet anders dan een andere crisis."

Ster advertentie
Ster advertentie